Europese verkiezingen

Het COC lanceerde op dinsdag 7 mei Rainbowvote.NU: de LHBTI-kieswijzer voor de Europese verkiezingen. Op de website vinden kiezers partijstandpunten over LHBTI-kwesties, 'regenboogkandidaten' en een videoverslag van COC's Europese verkiezingsdebat.

"Of het nu gaat om het aanpakken van anti-LHBTI-beleid van de Poolse regering, de antihomowet in Litouwen of geweld tegen LHBTI's in Nederland: er staat voor LHBTI's veel op het spel bij de Europese verkiezingen", aldus COC-voorzitter Astrid Oosenbrug. "Met deze kieswijzer kun je op 23 mei een goed geïnformeerde keuze maken."

Bron: COC Nederland

Het COC had een primeur met het eerste lijsttrekkersdebat voor de Europese Verkiezingen van 23 mei 2019 en Zij aan Zij was erbij.

Tijdens het Europese Lijsttrekkersdebat op 5 april werden de volgende vertegenwoordigers van de politieke partijen verwelkomd: Bas Eickhout (GroenLinks), Esther de Lange (CDA), Sophie in 't Veld (D66), Jan Huitema (VVD), Arnout Hoekstra (SP), Kati Piri (PvdA), Anja Hazekamp (Partij voor de Dieren) en Toine Manders (50PLUS). De overige politieke partijen waren ook uitgenodigd voor het debat, maar FvD, PVV, Denk, ChristenUnie en SGP waren niet aanwezig. Voordat de deelnemers werden geïntroduceerd, werden we op de hoogte gesteld van de aanwezigheid van twee gebarentolken van 'Roze Gebaar', speciaal voor dove en slechthorende LHBT'ers.

De bovengenoemde vertegenwoordigers van de politieke partijen hebben allemaal het Europees Stembusakkoord ondertekend na afloop van het debat. In het akkoord van COC en de Europese LHBTI-organisatie ILGA zeggen partijen onder meer toe zich in te zullen zetten voor Europese wetgeving om LHBTI's te beschermen tegen discriminatie. Ook beloven ze om op te komen voor mensen die zowel gediscrimineerd worden wegens hun huidskleur of geloof als wegens hun seksuele oriëntatie, genderidentiteit en geslachtskenmerken. Verder willen de partijen vanuit het Europese Parlement LHBTI-activisten en -organisaties steunen.

Ben je wel lesbisch genoeg?

Tijdens COC's Europese Lijsttrekkersdebat bleken partijen het sterk oneens te zijn over het asielbeleid. Nadia (pseudoniem) omschrijft zichzelf als een queer persoon en vluchtte uit Egypte omdat ze vervolgd werd om haar identiteit. Haar vraag aan de politici was of zij voor of tegen de vluchtelingendeals zijn tussen de Europese Unie en Egypte, omdat LHBTI'ers in Egypte niet veilig kunnen verblijven. Door vluchtelingendeals, die de EU eerder met bijvoorbeeld Turkije sloot, worden asielzoekers gedwongen om vaak lange tijd te verblijven in landen die voor hen onveilig zijn.

Jan Huitema (VVD) is vóór vluchtelingendeals, hij vindt dat Europa zijn deuren niet 'wijd open moet zetten voor gelukszoekers'. Ook Esther de Lange (CDA) is voor vluchtelingendeals, omdat volgens haar ons asielsysteem anders vastloopt. Bas Eickhout (GroenLinks) is juist tegen vluchtelingendeals, omdat in landen als Turkije en Egypte niet goed getoetst kan worden of mensen recht hebben op asiel in Europa. Eickhout: "Als die individuele toetsing wegvalt, kunnen LHBTI'ers in vluchtelingenkampen in ongelooflijk nare situaties komen dat er gevraagd kan worden: Ben je wel homo genoeg? Ben je wel lesbisch genoeg?" Volgens Eickhout kan de EU de opvang van asielzoekers heus wel aan. Ook Sophie in 't Veld (D66) is tegen vluchtelingendeals. Zij riep de EU op om haast te maken met betere Europese asielwetgeving.

KID-behandeling voor lesbische paren

De Roemeense Adrian en zijn Afro-Amerikaanse echtgenoot Clai vroegen de lijsttrekkers hoe ze er voor gaan zorgen dat hun huwelijk in de hele EU erkend wordt zodat ze zich overal kunnen vestigen.

Sophie in 't Veld wil dat er EU-wetgeving komt waarmee huwelijken van paren van gelijk geslacht in de hele EU worden erkend. Kati Piri (PvdA) vindt dat de EU moet optreden tegen landen die weigeren om huwelijken van paren van gelijk geslacht te erkennen en ook de VVD is voor politieke druk. Anja Hazekamp (Partij voor de Dieren) is voor erkenning van het huwelijk, en vindt dat er ook in Nederland nog veel moet gebeuren, zoals vergoeding van KID-behandeling voor lesbische paren. (Dit is inmiddels, op 27 april jl., bevestigd. De vergoeding blijft bestaan, mede door de honderdduizend handtekeningen, red. Lees hier meer.) 

Esther de Lange (CDA) twijfelde hierover omdat ze vindt dat familierecht geen EU-kwestie is. Arnout Hoekstra (SP) vindt het geen goed idee om in andere landen 'de baas te spelen' als het gaat om het huwelijk; acceptatie van LHBTI's moet volgens hem 'van onderop komen'. Hij wil daarom financiële steun voor de LHBTI beweging.

X'en op Europese paspoorten

Intersekse persoon Leonne Zegers vroeg de lijsttrekkers om een einde te maken aan geslachtsregistratie op het Europees paspoort en identiteitskaarten. Leonne vertelt: "ik ben intersekse en ik zit precies tussen de twee geslachten in. Ik heb nu een nieuwe geboorteakte waarop mijn geslacht als onbekend is aangegeven met twee X'jes." Maar over deze x'jes worden soms juist lastige vragen gesteld, zo vraagt dit bijvoorbeeld extra aandacht van de douane." GroenLinks, D66, SP en Partij voor de Dieren zijn er voor om de geslachtsregistratie op het Europees paspoort en identiteitskaarten in zijn geheel weg te halen. Het CDA vond het voldoende om in plaats van een 'm' of 'v' ook een 'x' op identiteitsdocumenten te blijven zetten.

Kijk hier de livestream van het debat terug.

 

COC Nederland: Rainbowvote.nu

Op Rainbowvote.NU presenteren negen partijen hun LHBTI-standpunten. Het gaat om D66, CDA, VVD, SP, PvdA, GroenLinks, Partij voor de Dieren, 50PLUS en Volt. Ook Forum voor Democratie, PVV, ChristenUnie-SGP, DENK en andere partijen waren uitgenodigd om hun standpunten kenbaar te maken, maar gaven aan die oproep geen gehoor.

Uit de kieswijzer blijkt dat de deelnemende partijen het er grotendeels over eens zijn dat de EU meer werk moet maken van LHBTI-emancipatie, de aanpak van geweld tegen LBHTI's en erkenning van het opengestelde huwelijk.

Regenboogkandidaten

Op Rainbowvote.NU hebben 33 deelnemers aan de Europese verkiezingen een profiel aangemaakt als 'regenboogkandiaat'. Regenboogkandidaten zijn zelf LHBTI en/of willen zich de komende periode in het Europese Parlement inzetten voor LHBTI-acceptatie. Onder hen Emma Laurijssens van Engelenhover (D66, plaats 15), de eerste openlijke transgender persoon ooit die op Rainbowvote.NU een profiel aanmaakte voor de Europese verkiezingen.

Lijsttrekkersdebat

Tenslotte vinden belangstellenden op Rainbowvote.NU een videoverslag van COC's Europese Lijsttrekkersdebat dat op 5 april plaatsvond in Utrecht. Partijen debatteren daarin over zaken als de aanpak van geweld, asielbeleid en optreden tegen schending van LHBTI-mensenrechten in de EU.

Lees meer op de website van COC Nederland.en op Rainbowvote.nu.

*

 

Blijf op de hoogte!

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Partner dreigt met breuk

'Mijn huidige partner bekende gisteren dat ze overweegt om de relatie met mij te beëindigen. Het voelde als een donderslag bij heldere hemel. Wat zou jij doen?'

Lees verder

Torch Song

Een excentrieke zangeres bezoekt haar halfbroer en zet zijn leven op zijn kop als ze een onverwachte muze vindt in zijn vriendin. 'Het queerdrama laat zien hoe het vreemde en onbekende ons leven kan opschudden.'

Lees verder

Wat als

Claudia de Breij maakte een voorstelling over aardig zijn en aardig gevonden worden. Over overprikkeld zijn of gewoon eindelijk eens jezelf durven zijn. Over periodieke onthouding, zielige dictators en, wat als...

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden