Meer dan me lief was

Eind 2018 werd de LHBT-monitor van het Sociaal en Cultureel Planbureau gepubliceerd. Daarin worden verschillende zaken wat betreft de 'leefsituatie' van LHBT-ers onder de loep genomen (lees hier meer). Uit dit onderzoek blijkt onder andere dat middelengebruik onder ons LHB-personen hoger ligt dan gemiddeld.

'Er (zijn) meerdere verklaringen te geven voor leefstijl verschillen tussen lesbische/homoseksuele, biseksuele en heteroseksuele personen. Een daarvan is dat het hogere middelengebruik samenhangt met minderheidsstress (Hatzenbuehler et al. 2008). Middelengebruik wordt dan gezien als copingmechanisme om met die minderheidsstress om te gaan (Hatzenbuehler et al. 2008; Mason en Lewis 2015; Rosario et al. 2014). Uit studies die daarnaar zijn gedaan, komt naar voren dat LHB-personen vaker een ongezonde leefstijl hebben om negatieve emoties vanwege afwijzing of vanwege het 'in de kast zitten' beter te kunnen hanteren. Daarnaast is het mogelijk dat LHB-personen vanwege minderheidsstress minder goed in staat zijn om een gezonde leefstijl vol te houden (Roberts et al. 2010). Ook worden als verklaring voor verschillen in gezondheidsproblemen tussen LHB's en heteroseksuele personen verschillen in sociale normen genoemd. Dat speelt bij de verschillen in middelengebruik en leefstijl ook een rol. In dat verband wijzen onderzoekers op de sociale normen rondom middelengebruik in de LHB-gemeenschap. Zo wordt bijvoorbeeld door sommige lesbische vrouwen alcohol drinken gezien als onderdeel van het lesbisch zijn en maakt harddrugsgebruik deel uit van de seksuele belevingswereld van sommige homoseksuele mannen (Emslie et al. 2017; Hughes et al. 2016; Prestage et al. 2009).

[p. 50 LHBT-monitor 2018]

Verslaving in beeld

Een tijdje geleden kregen wij een email van een lezer die zich zorgen maakte over het XTC-gebruik van haar nieuwe vriendin. Eerder bespraken we al drank (-misbruik), lees bijvoorbeeld het Dilemma: Ze drinkt te veel. Een wijntje bij het eten, of zelfs een pilletje tijdens het stappen: recreatief middelengebruik doen we in allerlei vormen en maten. Maar wat als je niet zonder kunt? Zij aan Zij brengt in deze serie verslaving in beeld. Verschillende vrouwen doen openhartig hun verhaal. Namen zijn wegens privacy redenen gefingeerd.

Lees ook: Verslaafd aan wiet  |  Verslaafd aan eten

Verslaafd aan alcohol

'De feestdagen vind ik altijd lastig. Waar ik ook kom, zelfs bij mijn conservatieve familie met kerst, vloeit de wijn rijkelijk. Ik dronk vaak als ik me ongemakkelijk voelde. Het hielp. Nu kan ik geen kant op en moet ik dealen met mijn emoties en onzekerheid.'

Floor is 33 en inmiddels een half jaar alcoholvrij. 'Ik ben een alcoholist en ik kan nooit meer drinken. Dat maakt me soms verdrietig.' Maar het weegt niet op tegen de vrijheid die ze ervaart nu ze niet meer drinkt, vertelt ze.

'Ik dronk elke dag. Lang heb ik het probleem niet zo gezien, ik dacht altijd: Zolang ik 's morgens niet aan de wodka zit, ben ik geen alcoholist. Ik dronk alleen 's avonds dus er was niks aan de hand. Ik functioneerde prima overdag, als ik geen kater had tenminste. Een alcoholist zit met een blik euroshopper bier op een bankje in het park. Dat was ik niet, ik had een goeie baan en leuke vrienden. Dat ik bij het eten een glas wijn dronk en in de loop van de avond de fles soldaat maakte, leek me niet zo'n punt. Sliep ik lekker van, zei ik vaak. Het was anders als ik naar een feestje ging of bij vrienden was. Ik ging gewoon door met drinken, er zat geen rem op. Ik ben vaak zo dronken geweest dat ik geen benul meer had hoe ik was thuisgekomen. Een eng idee, er had ik weet niet wat kunnen gebeuren. En als ik dan de volgende dag wakker werd met een houten kop, me realiseerde dat ik het einde van de avond niet meer wist, daalde er een deken van schaamte op me neer. Wat heb ik gedaan en gezegd? Het kon niet veel goeds zijn.

In de loop van de tijd ben ik meer gaan drinken. Na m'n werk een biertje of twee, voordat de fles wijn openging. Alleen thuis drinken vond ik niet erg, het maakte juist dat ik me zelfstandig en volwassen voelde. 'Ik maak zelf wel uit wat ik doe', zoiets.'

Hoe gaat jouw drankverslaving samen met je liefdesleven?

'Vorig jaar op oudejaarsavond is het helemaal misgegaan. Ik weet er zelf niet veel meer van, maar het schijnt dat ik een vreselijke scene hebt geschopt op de stoep van het café waar ik met mijn vriendin was. De politie moest er aan

Lees meer

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Terug in de kast in Marokko?

'De familie ginder weet niet van mijn lesbische identiteit. Volgens mijn vader is Marokko nog niet ver genoeg met de acceptatie. Ik kan er maar beter over zwijgen, aldus hem. Hier heb ik dus geen zin in.' Wat zou jij doen?

Lees verder

Hate crime-wet

Tweede Kamer stemt voor hate crime-wet! De wet maakt het mogelijk om daders van discriminerende criminaliteit zwaarder te bestraffen en gaat nu voor instemming naar de Eerste Kamer.

Lees verder

EU: Verbied conversie therapie

'Dit is een kans voor onze gemeenschap, vrienden, familie en allies om onze stemmen te gebruiken voor de veiligheid en het welzijn van alle LGBTIQA+ burgers in de EU.' Teken ook tegen conversie therapie.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden