Er waren meerdere aangiften gedaan tegen de opstellers van het pamflet, waarin beschreven wordt dat 'God het huwelijk heeft bedoeld als een levenslange verbondsrelatie tussen één man en één vrouw.' Ook staat erin 'dat het zondig is om homoseksuele onreinheid of transgenderisme goed te keuren.'
Beeld: ANP/ Hollandse Hoogte
Het OM oordeelt dat er geen sprake is van strafbare feiten, want de uitlatingen staan 'in direct verband met de geloofsovertuiging van degenen die betrokken waren bij de Nashville-verklaring'. Daarom geldt zowel de vrijheid van godsdienst als de vrijheid van meningsuiting.
Nashville-verklaring
De omstreden Nashville-verklaring spreekt zich stevig uit tegen homoseksualiteit. In januari 2019 bleek dat enkele honderden orthodox- protestantse predikanten en voorgangers hun handtekening hebben gezet onder de tekst, een in het Nederlands vertaald Amerikaans document uit 2017. De verklaring werd gepubliceerd in het Reformatorisch Dagblad.
Lees hier meer.
De Nashville-verklaring bestaat uit 14 artikelen. De tekst, die rondging in protestantse kringen, worden seksuele handelingen buiten het huwelijk, huwelijken tussen mensen van hetzelfde geslacht, homoseksualiteit en transseksualiteit streng veroordeeld, omdat die zaken volgens de opstellers in strijd zouden zijn met 'Gods wil'. Je vindt de vertaling van de Nashville-verklaring hier.
Het COC noemde de verklaring 'schadelijk en onbarmhartig'. Lees hier meer.
Foto: ANP/ Remko de Waal. De woordvoerders emancipatie van PvdA (Kirsten van den Hul), D66 (Vera Bergkamp) en GroenLinks (Nevin Ozutok) nemen, in roze gekleed, een petitie voor de Nashville-verklaring in ontvangst (op 14 mei 2019). De Kamer debatteerde die week over deze verklaring waarin vooral orthodox-protestantse predikanten zich uitspreken tegen homoseksualiteit. Lees hier het plenaire verslag en hier de stemmingsuitslagen.
Het gaat om liefde
Astrid Oosenbrug, voorzitter van COC Nederland sinds eind 2018, vertelde ons in een interview (feb 2019): 'Met liefde bereik je meer dan met haat en boosheid. Wat een blijken van solidariteit kwamen er los! Overal gingen de regenboogvlaggen uit, vele kerken verklaarden zich openlijk LHBTI-vriendelijk. Ik sprak een jongeman van 21 uit de Bible Belt. Die voelde zich plots genoeg gesteund om uit de kast te komen. Hij is midden in de kerk opgestaan en zei dat hij homo is. Zo van: 'Ik heb die gevoelens. Accepteer het maar!' De meeste kerkgenoten vonden het oké. Een kleine minderheid niet. Uit de reacties op de Nashville-verklaring bleek eveneens dat de groep kerkelijke homofoben klein is. Die werd mooi teruggefloten door anderen in de kerk.'
Als reactie op de uitspraak van het OM zegt Oosenbrug op 12 maart 2020: 'Deze juridische slag om de Nashville-verklaring is verloren en dat is een bittere pil voor de mensen die aangifte deden. (maar) Samen hebben we laten zien dat de liefde sterker is dan de haat van de Nashville verklaring. Daarmee hebben de ondertekenaars van de Nashvilleverklaring het tegenovergestelde bereikt van wat ze wilden.'
Op COC.nl lezen we: Het OM erkent in de brief aan de mensen die aangifte deden dat de Nashville-verklaring veel mensen heeft geraakt 'in de kern van hun zijn'. Ook oordeelt het OM dat de Nashville-verklaring beledigend is. Mensen die aangifte deden tegen de verklaring kunnen bezwaar aantekenen tegen het besluit van het OM.
*
Blijf op de hoogte!