Corona en co-ouderschap

Afgelopen week ontving ik enorm veel vragen van co-ouders over de zorgverdeling van de kinderen tijdens de coronacrisis. Wat doe je tijdens de coronacrisis als co-ouder van je kinderen? Blijven de kinderen wisselen tussen hun moeders, of verblijven de kinderen tijdens de coronacrisis constant bij één van de moeders? Sinds de coronacrisis bespreek ik deze vraagstukken met ouders in mijn digitale mediatonkamer. Hierbij in het kort een artikel over ouderschap in tijden van de coronacrisis.

Specifieke vraagstukken tijdens de corona periode

Tijdens de corona periode staan ouders voor vraagstukken waar nog nooit eerder aan is gedacht. De problemen waar ouders mee zitten zijn bijvoorbeeld:

  • De ene moeder vindt dat de kinderen gewoon buiten kunnen spelen, terwijl de andere moeder de kinderen binnen wil houden. Wat nu?
  • De ene moeder wil dat de kinderen tijdens de corona periode constant bij de ene moeder verblijven, terwijl de andere moeder wil dat hun kinderen afwisselend bij beide moeders verblijven volgens de 'gewone' zorgregeling. Hoe wordt dit opgelost?
  • De ene moeder wil de kinderen met het openbaar vervoer laten reizen terwijl de andere moeder dit niet wil toestaan. Wat wordt er besloten?
  • Hoe worden de kinderen geholpen bij hun schoolwerk nu ze niet naar school mogen? Nemen de moeders samen deze verantwoordelijkheid of focust één van de moeders zich op het schoolwerk van de kinderen?
  • Werkt één van de moeders, of werken beide moeders in een vitaal beroep? Dan zal deze moeder in de corona periode misschien vaker en/of onregelmatiger moeten werken dan jullie gewend zijn. Hoe gaat de zorgverdeling van de kinderen hierop aangepast worden?

Hoe er met deze vraagstukken omgegaan 'moet' worden is vast niet in jullie ouderschapsplan opgenomen. Het is dan ook van belang om als moeders met elkaar te overleggen over wat in de huidige situatie (de coronacrisis) het beste voelt voor jullie. En het belangrijkste, wat is het beste voor de kinderen? Zet samen het belang van jullie kind(eren) voorop.

Overleg met elkaar bij ziekte

Het is zonder crisis al heel belangrijk om als moeders met elkaar te communiceren en tijdens de coronacrisis is het des te meer. Houd elkaar in ieder geval goed op de hoogte van ziekte en ziekteverschijnselen binnen je gezin. Is er in je gezin iemand ziek? Of is er geen ziekte vastgesteld door een arts maar heeft een gezinslid wel ziekteverschijnselen? Houd de andere moeder hiervan op de hoogte, in het belang van de gezondheid van jullie kinderen.

Het is natuurlijk heel begrijpelijk dat je als moeder je kind wil zien. Maar jullie zijn het vast met me eens dat de gezondheid van jullie kinderen (en de gezondheid van jullie als moeders) voorop staat. En daarom kan het gebeuren dat de ene moeder haar kind wat langer dan normaal niet ziet. Hoe mooi is het als jullie kinderen zien dat hun moeders in goed overleg met elkaar de zorg voor hen regelen?

Tip: Communiceer in woorden met elkaar via de telefoon, Skype of videobellen. Wanneer communicatie verloopt via Whatsapp en e-mail is er een kans dat er misverstanden, onbegrip en onenigheid ontstaat. Om dit te voorkomen raad ik dan ook sterk aan om in woorden met elkaar te communiceren, en niet in tekst en emoticons.

Tijdelijk ouderschapsplan wijzigen

Veel ouders vragen zich af of hun ouderschapsplan tijdelijk gewijzigd kan worden. Het antwoord daarop is: ja. Een ouderschapsplan kan zeker tijdelijk gewijzigd worden. Zo kunnen jullie een zorgverdeling voor de kinderen afspreken die afwijkt van jullie 'normale' zorgregeling. De wijziging in de zorgregeling geldt dan tijdens de coronacrisis, en zodra deze voorbij is kunnen jullie de zorgregeling voor jullie kinderen weer voortzetten zoals deze was voor de coronacrisis. Zorg er in ieder geval voor dat jullie kinderen op nummer één staan bij het tijdelijk wijzigen van het ouderschapsplan.

Online mediation

Ik heb gemerkt dat ik als familiemediator in de corona periode des te meer nodig ben, mijn gesprekken kunnen daarom ook gewoon doorgaan. Niet face to face, maar in mijn 'virtuele mediationkamer'. Je kunt mijn online mediationkamer heel makkelijk instappen, met je telefoon of via je computer. We bespreken dan daar met elkaar hoe de zorg voor jullie kinderen geregeld gaat worden tijdens de coronacrisis. Lees hier verder over online mediation.

Vergeet ook niet dat mediation al plaats kan vinden voordat er een conflict is ontstaan. Deze vorm van mediation wordt 'pre-mediation' genoemd. Voel je dus vrij om aan de bel te trekken, dan help ik jullie op weg met de zorgregeling voor jullie kind(eren) tijdens de corona periode!

 

*

Mijn naam is Kim Smienk. Met mijn kantoor Kim Smienk Advocatuur & Mediation houd ik me veel bezig met de juridische kant van vrouwenrelaties. In het dagelijks leven 'regel' ik echtscheidingen voor bijvoorbeeld twee vrouwen die uit elkaar gaan, stel ik donorcontracten op voor vrouwen die met een zaaddonor een kind krijgen en regel ik adopties bij de rechtbank.

In mijn praktijk worden er vaak allerlei vragen aan mij gesteld. Deze vragen zijn voor mij de inspiratie voor mijn artikelen. Ik kan me voorstellen dat jij als Zij aan Zij lezer ook een vraag hebt die je mij zou willen stellen. Over de juridische kant van een relatie of de juridisch kant van moeder(s) worden bijvoorbeeld. Laat gerust een vraag achter op mijn website en wie weet beantwoord ik jouw (anonieme) vraag in één van mijn artikelen voor Zij aan Zij! 

 

>> Lees ook het interview met Kim!

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Partner dreigt met breuk

'Mijn huidige partner bekende gisteren dat ze overweegt om de relatie met mij te beëindigen. Het voelde als een donderslag bij heldere hemel. Wat zou jij doen?'

Lees verder

Torch Song

Een excentrieke zangeres bezoekt haar halfbroer en zet zijn leven op zijn kop als ze een onverwachte muze vindt in zijn vriendin. 'Het queerdrama laat zien hoe het vreemde en onbekende ons leven kan opschudden.'

Lees verder

Wat als

Claudia de Breij maakte een voorstelling over aardig zijn en aardig gevonden worden. Over overprikkeld zijn of gewoon eindelijk eens jezelf durven zijn. Over periodieke onthouding, zielige dictators en, wat als...

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden