Kim Smienk (26) is mediator voor 'niet zo standaard' familierelaties. Met 'Kim Smienk Mediation' is zij de eerste - én de jongste -mediator in Nederland die zich specialiseert in LHBTI+ relaties. Kim is zelf ook deel van de LHBTI+ gemeenschap, dus je hoeft haar niet uit te leggen wat een polyamoreuze relatie is, wat meerouderschap inhoudt en dat je als vrouwenstel 'gewoon' een spuitje voor zelfinseminatie gaat kopen bij de drogist.
Kim schrijft regelmatig juridische stukken voor Zij aan Zij, maar wij zijn ook benieuwd naar haar eigen ervaringen. Wij vroegen haar waarom ze zich richt op LHBTI+ relaties in het bijzonder, voor welke uitdagingen zij komt te staan en of ze zelf een kinderwens heeft!
Foto Kim Smienk, gemaakt door Annelien Nijland.
Hoe ben je op het idee gekomen om mediator te worden voor 'niet zo standaard' familierelaties?
Tijdens mijn rechtenstudie ging ik als vrijwilliger werken bij de rechtswinkel in Leiden. Ik heb daar ook een jaar in het bestuur gezeten van de afdeling familierecht. In deze periode kwam ik er achter dat ik zelf op vrouwen val. Ik merkte dat ik nooit vragen kreeg van bijvoorbeeld vrouwen- of mannenstellen, terwijl ze er wel zijn. Ik realiseerde me dat je andere dingen moet regelen als je bijvoorbeeld als vrouwenstel een kindje wil dan dat je als heterostel een kinderwens hebt. Ik begon me af te vragen hoe ik deze groep het beste kon bereiken. Daarnaast heeft de docent van mijn mediation opleiding mij ook wel een steuntje in de rug gegeven. Hij hoort toevallig ook bij de doelgroep en vond mijn idee super leuk. Hij vertelde mij: 'Je idee is echt fantastisch. Het is een gat in de markt.' Dit heeft me een enorme boost gegeven. Zo ben ik op het idee gekomen om me te gaan specialiseren in 'niet zo standaard' familierelaties.
Wat bedoel je met 'niet zo standaard' familierelaties?
Alles wat anders dan man + vrouw is. Ik ben vooral gespecialiseerd in LHBT-relaties. Het is dus niet zo dat als je een man-vrouwstel bent, dat ik je dan niet help. Maar stel, het lukt niet op de 'natuurlijke' manier, dan help ik je om alles juridisch gezien goed op orde te krijgen. Zo krijg ik bijvoorbeeld regelmatig vrouwenstellen op bezoek die met behulp van een donor een kind willen krijgen. Daar komt best veel bij kijken. Ik leg ze dan uit wat de juridische positie van de donorvader is. Daarnaast vertel ik hoe de moeders het ouderschap kunnen regelen en hoe ze hun kindje kunnen erkennen voor de wet. Daarna maak ik vaak een donorcontract. Dat is een contract met de afspraken tussen de moeders en de donor.
Is het ingewikkeld om een donorcontract op te stellen? Kunnen mensen dit niet gewoon zelf regelen?
Dat moeten mensen niet zelf doen. Als je namelijk gaat googlen op 'donorcontract', kom je op een gegeven moment op een website die gratis online donorcontracten aanbiedt. Maar dit zogenaamde standaard donorcontract bevat veel onjuiste informatie. Zo staat er bijvoorbeeld in dit contract dat het vrouwenstel mag afspreken dat de donor geen rechten heeft en dus ook niet naar de rechter mag gaan. De rechter kan hier dan niks mee, want het is in strijd met de wet om iemands recht op toegang tot de rechter te ontnemen. Het is meerdere keren voorgekomen dat dit standaard donorcontract voor problemen zorgde. Je kunt misschien wel denken dat een donorcontract laten samenstellen veel geld kost, maar geloof me: een rechtszaak kost nog veel meer geld.
Ben jij de enige mediator in Nederland die een donorcontract opstelt?
Ik ben de enige mediator die gespecialiseerd is in LHBTI vraagstukken en zelf ook expliciet tot de LHBTI+ gemeenschap behoort. Dat kenmerkt mijn contracten wel. Ook houd ik me bij het maken van donorcontracten bezig met zaken als: 'komt de naam van de donorvader op het geboortekaartje te staan?' Ik denk dat de gemiddelde jurist daar niet over nadenkt. In die zin ben ik dus wel de enige.
Waarin ben jij nog meer anders dan een 'gewone' mediator?
Ik ben de jongste mediator van Nederland en daarnaast ben ik ook de eerste mediator die actief is op Instagram en YouTube filmpjes maakt. Toch denk ik dat het grootste verschil tussen mij en andere mediators is dat ik zelf ook onderdeel uitmaak van mijn specifieke doelgroep. En omdat ik me alleen maar met dit soort zaken bezig houd vragen cliënten mij vaak: 'Wat is normaal'? Dan kan ik zeggen: 'niks is normaal, alles is goed'. Maar het is voor deze mensen wel fijn dat ik voorbeelden kan geven van hoe andere mensen die in dezelfde situatie als zij zitten dit hebben geregeld.
Wat is de grootste uitdaging in je werk?
Ik leef zelf altijd erg mee in de periode dat een stel zwanger wil worden, en als het dan niet lukt raakt dat me wel. Zeker als mensen lang hebben gezocht naar de juiste donor of draagmoeder en er jarenlang over na hebben gedacht. Als je dan maanden later hoort: 'het is nog steeds niet gelukt…' Ik kan me heel goed voorstellen hoe moeilijk dat proces kan zijn.
Heb je zelf een kinderwens?
Ik weet nog niet of ik kinderen wil. Ik ben nu single en ik heb ook geen kant en klaar plan hiervoor. Maar ik ben er wel al over aan het nadenken. In mijn werk zie ik zoveel mensen op andere manieren hun kind opvoeden. Ik vraag me dan af hoe ik het zelf zou willen als ik kinderen krijg.
Heb je tips voor mensen die op een 'niet standaard' manier hun kinderwens willen vervullen?
Jazeker! Weet dat je al voordat je beslissingen neemt over hoe je zwanger wil worden, dat je daarvoor ook al contact met mij kunt opnemen. Als je wil weten hoe het juridisch allemaal zit is het verstandig om hier al vroeg mee te beginnen. Dat is alleen maar goed in je zoektocht. Een goede website die je in dit geval verder kan helpen bij je zoektocht is meerdangewenst.nl. Voor draagmoeders is het handig om zwangervooreenander.nl te raadplegen. Als je meer informatie wil over medische zaken die met je kinderwens te maken hebben, neem dan bijvoorbeeld contact op met vruchtbaarheidskliniek Nij Geertgen. En alsjeblieft, haal je donorcontract niet van het internet!
Meer over Kim en haar werk lees je op haar website: Kim Smienk Mediation.
Eerder schreef Kim voor Zij aan Zij: Lesbisch en scheiden | Onbekende donor | Bekende donor
*
Blijf op de hoogte, ook van de volgende juridische stukken van Kim!