'Pride is Protest'

In juni 2019 vond de grootste Pride ooit plaats in New York, precies 50 jaar na de Stonewall-rellen die de start betekenden voor de wereldwijde regenboogbeweging. (Meer over de World Pride NYC lees je hier!) Marieke Dermul en Filip Tielens sprokkelden verhalen bijeen uit New York, die bewijzen dat de strijd tegen homo- of transfobie nog lang niet voorbij is. Ook 50 jaar na Stonewall blijft er veel om voor te strijden, vertellen activisten in New York. 'The work is not close to done!' Maar daarnaast tonen ze ook inspirerende voorbeelden van creatief protest: van strijdliederen tot activistische drag en een priester die zijn kerk opent voor queer karaoke.

Waar moet er volgens hen vandaag voor gestreden worden? En hoe vertaalt zich dat in hedendaags activisme en protest, naast het geweldige feest dat een Pride iedere keer weer is?

Bekijk de documentaire 'Pride is Protest' gemaakt door Marieke Dermul en Filip Tielens, dit weekend uitgezonden op Canvas en daarna online: https://prideisprotest.com.

'Je moet gefrustreerd zijn over de manier waarop de samenleving nu is. Je moet boos zijn. We kunnen het ons niet veroorloven comfortabel te zijn.' Alexandra Tereshonkova – Dykes March

De makers:

Marieke Dermul (1988) is digital storyteller en regisseur. Ze maakte reportages voor VRT NWS, VRT Cultuur/Innovatie en Vranckx en de Nomaden. Met het Creative Lab van VRT werkte ze samen voor 'Politieke Partijen uitgelegd'. Voor de documentaire voorstelling 'European Citizen Popsong' ontving ze een nominatie voor de Filipa Bragança Award op het Edinburgh Fringe Festival.

Filip Tielens (1989) is journalist voor De Standaard, VRT/Klara en het multimediale collectief De Zendelingen, met een focus op (podium)kunsten en LGBTQ-thema's. Als storyteller is hij steeds op zoek naar boeiende verhalen en de beste vorm om die te tonen aan een publiek.

Bron en meer info: https://prideisprotest.com, volg ook de Facebook-pagina.

 

Pride wereldwijd uitgesteld

De wereld waar we ons nu in bevinden laat een groot contrast zien tussen de Prides van 2019 en de Prides van dit jaar. In verband met de maatregelen rondom het Covid-19 virus zal de 2020 NYC Pride March niet doorgaan. Ook in Nederland en België zijn alle grootschalige Pride festivals afgelast. Zo gaan de Amsterdam Canal Parade en de Utrecht Pride dit jaar niet door, net als de andere grote Pride events in Nederland en België, waar het Brusselse Pride festival en de Antwerp Pride Parade geen doorgang zullen vinden.

De Stichting Amsterdam Gay Pride meldde eerder in een persbericht dat het het niet verantwoord en ook niet haalbaar om dit jaar een groot Pride-festival te organiseren. De gevolgen van de coronacrisis zijn te groot.  'We lopen tegen te veel onzekerheden en beperkingen aan', zegt het bestuur van AGP. 'Bovendien is een Pride organiseren in een 1,5 meter maatschappij ook niet haalbaar. Volle straat- en pleinfeesten en honderdduizenden mensen op de kade en boten langs de route, dat kan in deze tijd gewoon niet.' Daarom heeft de stichting besloten dat zij de 25ste editie van Pride Amsterdam een jaar later in 2021 zullen organiseren [bron].

Dit betekent niet dat er de pride-maand helemaal geen aandacht meer wordt besteed aan de LHBTI+ gemeenschap. Veel queer organisaties spannen zich in om de Pride 'online' door te laten gaan en introduceerden daarvoor de hashtag #prideinside.

#PrideInside

Zo heb je bijvoorbeeld de Dutch Online Pride, die plaatsvindt op 27 juni als afsluiting van de pride-maand. De Dutch Online Pride is georganiseerd door LGBT040 en Gayokay.nl, en wordt ondersteund door onder andere Pride Amsterdam, Utrecht Pride en PANN: 'Zet jezelf op aanwezig bij het Facebookevent en deel op 27 juni massaal je meest uitbundige, open, lieve, leuke, eerlijke, authentieke en/of gekke pride foto in quarantaine op je eigen socials met #prideinside en laat zien dat jouw trots niet door corona wordt geremd! Laten we op 27 juni één grote regenboog van liefde verspreiden op sociale media!'

Raadpleeg de agenda voor meer informatie over de Dutch Online Pride en andere online events.

*

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Terug in de kast in Marokko?

'De familie ginder weet niet van mijn lesbische identiteit. Volgens mijn vader is Marokko nog niet ver genoeg met de acceptatie. Ik kan er maar beter over zwijgen, aldus hem. Hier heb ik dus geen zin in.' Wat zou jij doen?

Lees verder

Hate crime-wet

Tweede Kamer stemt voor hate crime-wet! De wet maakt het mogelijk om daders van discriminerende criminaliteit zwaarder te bestraffen en gaat nu voor instemming naar de Eerste Kamer.

Lees verder

EU: Verbied conversie therapie

'Dit is een kans voor onze gemeenschap, vrienden, familie en allies om onze stemmen te gebruiken voor de veiligheid en het welzijn van alle LGBTIQA+ burgers in de EU.' Teken ook tegen conversie therapie.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden