De gemeente Amsterdam voert een nieuwe campagne tegen racisme en discriminatie, met de slogan 'Kom op Amsterdam, wees Amsterdammer.' Rutger Groot Wassink, wethouder Diversiteit, heeft deze campagne geïnitieerd met als boodschap: 'In deze stad komen we voor elkaar op.' 'De Black Lives Matter-demonstraties laten zien hoezeer het probleem van anti-zwart racisme leeft in Amsterdam, in Nederland en in de hele wereld. Ook is de stad onlangs een paar keer opgeschrokken van geweld tegen lhbtiq+ers. Dit is onacceptabel,' aldus Groot Wassink. [bron: AT5]
Op posters in de stad, videoschermen en online roepen bekende Amsterdammers op om als omstander op te komen voor iemand die slachtoffer is van racisme of discriminatie. In een gesprek met het Parool vertellen drie van deze bekende Amsterdammers waarom zij meewerken aan deze campagne. Zo vertelt dragartiest Hoax LeBeau 's nachts niet alleen over straat te gaan. 'Ik doe nu al tien jaar drag. Ik denk dat er nu meer geweld is dan vroeger, al is dat natuurlijk relatief. (…) Ik heb ook geleerd te anticiperen op vervelende opmerkingen of intimidatie, en ik weet goed situaties te vermijden.'
Volgens voetballer Rocky Hehakaija hebben lesbische vrouwen die er volgens de maatschappij 'mannelijker' uitzien vaker te maken met seksisme en intimidatie op straat dan vrouwen met een meer 'vrouwelijk' uiterlijk. Zelf is ze meer dan eens voor 'vieze pot' uitgemaakt. In deze campagne vraagt Rocky aan Amsterdam: 'Zeg jij er iets van als ik word uitgescholden voor vieze pot?' Lees hier het Parool-artikel.
Lees ook ons interview met Rocky:
Voel jij je veilig?
Naar aanleiding van deze campagne vroegen wij ons af of LBTQIA+ vrouwen anno 2020 in Nederland nog steeds veel te maken met discriminatie en racisme vanwege hun seksuele oriëntatie, al dan niet in combinatie met andere eigenschappen (zoals bijvoorbeeld geloof, huidskleur of andere uiterlijke kenmerken). Daarom vroegen wij een aantal van onze lezers om hun ervaringen met ons te delen.
Margje (25): Ik heb een tijdje in Rotterdam gestudeerd, en ik viel daar nogal op door mijn Belgische accent. Ik kom uit Vlaanderen en da's echt niet zo ver, maar ik werd toch gezien als buitenlander. Ik heb nooit echt aansluiting gevonden, en het feit dat ik een lesbienne ben heeft ook niet geholpen. Tijdens een feestavond van de faculteit kwam de aap uit de mouw: Mijn studiegroep was onder invloed en vertelde mij lachend dat ze me de Vlaamse Pot noemde. Het deed meer zeer dan ik had kunnen denken om zo buitengesloten en uitgelachen te worden. Niet lang daarna ben ik terug vertrokken naar Antwerpen.
Eva (19): Meestal voel ik me wel veilig, maar dat komt denk ik ook doordat ik een 'vrouwelijk' uiterlijk heb. Afgelopen jaar, toen ik uit was in Den Haag, stond ik met een andere vrouw te zoenen in een club. Al snel werden we lastiggevallen door groepjes mannen. Ze onderbraken ons, gewoon zonder schaamte, met de vraag 'of we een trio willen' of omdat ze even wilden 'mededelen' dat 'we zo ontzettend geil aan het zoenen waren.' Zelfs nadat we ze herhaaldelijk hadden gevraagd ons met rust te laten, bleven de mannen ons lastigvallen. Dit was echt geen fijne ervaring. We zijn daarom zelfs maar weggegaan op een gegeven moment. Die mannen dachten waarschijnlijk dat we gingen zoenen voor hun plezier! Dat vind ik super irritant, want er zijn genoeg vrouwelijke vrouwen zoals ik die toch écht op vrouwen vallen. En zelfs als dat niet zo is, moeten die mannen ons gewoon lekker met rust laten!
Vorig jaar startte de initiatiefgroep #iedereenmagzoenen een campagne in 's-Hertogenbosch en omstreken: 'De liefde is van ons allemaal. Iedereen zou zich veilig en vrij moeten voelen om deze te uiten. Wij worden wat ongeduldig. Daarom willen wij in onze regio Noordoost Brabant actie ondernemen om iedereen eindelijk eens te laten wennen aan zoenende LHBTI+ koppels in de publieke ruimte. We zijn er niet op uit om te choqueren, maar om te normaliseren. Wat gewoon is, moet nou echt maar eens gewoon kunnen.' Lees ook:
Farida (31): Ik voel me over het algemeen wel veilig op straat, maar hier zit wel een reden achter. Omdat ik moslim ben en een Marokkaans uiterlijk heb, kunnen veel mensen zich niet inbeelden dat ik een lesbische relatie heb. Mijn vriendin is ook Marokkaans en moslim. Als wij samen hand in hand over straat lopen, wordt ons vaak gevraagd of we zusjes zijn. Dit is op zich niet heel kwalijk, maar als we dan vertellen dat we een relatie hebben worden we vaak vreemd aangekeken en in veel gevallen geloven ze ons zelfs niet. En dan wordt de situatie snel ongemakkelijk. Daarom vinden we het soms makkelijker om gewoon maar mee te spelen en te zeggen dat we inderdaad zusjes zijn. In Nederland denken veel mensen dat Moslims 'nooit homo of lesbisch zijn.' Dit slaat natuurlijk nergens op. Ik denk dat dit idee is ontstaan uit de gedachte dat homoseksualiteit 'niet mag' van de Koran en het daardoor automatisch ook niet bestaat. Anderzijds denken helaas nog veel mensen uit de moslimgemeenschap dat homoseksualiteit typerend is voor de 'Nederlandse cultuur' en dat dat in 'onze' cultuur niet voorkomt. Wat dat betreft is er voor queer moslims in Nederland nog veel om voor te strijden.
Lin (35): Nee, ik voel me niet veilig. Er gebeuren weer een hoop nare dingen de laatste tijd, zoveel agressie en geweld. Ik laat de hand van mijn vriendin los als we op een groepje jongens aflopen, of als we een druk terras passeren. Ik heb er gewoon geen zin in, om uitgescholden te worden of erger. Het is helaas al een paar keer gebeurd dat iemand een rotopmerking maakte. En een vriend van mij is in elkaar geslagen 's nachts na het uitgaan in een homobar. Gewoon omdat hij homo is. Ik ga niet doen alsof ik me veilig voel, en ik zie het ook niet zitten om mezelf op te dringen als voorbeeld en mijn relatie bij iedereen door de strot te duwen. Veel mensen accepteren het gewoon niet, zelfs niet in 2020. Het is verdrietig maar waar.
Lees hier meer over de campagne in Amsterdam.
Demonstreer mee tegen geweld tijdens Pride Amsterdam
COC, TNN, NNID en Trans United Nederland nodigen je uit om op zaterdag 1 augustus vanaf 10 uur mee te demonstreren tegen anti-LHBTI geweld. Pride Amsterdam organiseert die dag een corona-proof protesttocht van het Amsterdamse Museumplein naar de Dam, tegen de vele recente gevallen van geweld tegen onze gemeenschap. Hier lees je meer!
*