Roze Woensdag

Geen groots feest op Roze Woensdag dit jaar, toch blijft het belangrijk om stil te staan bij de zichtbaarheid en acceptatie van de LHBTI+ gemeenschap. Zichtbaarheid is een belangrijke factor in de acceptatie van LHBTI-ers.   

Stichting Roze Woensdag komt dit jaar op Roze Woensdag (woensdag 22 juli) in samenwerking met de Vierdaagsefeesten en andere (LHBTI+) partijen met een vervangend programma. Ook doet Roze Woensdag een oproep aan alle Nijmegenaren; overspoel de stad met roze en regenbogen. 

De Roze Woensdag Talkshow Special, met Angela Verkuijlen

Op 22 juli om 18.00 uur komt de 'Roze Woensdag Talkshow Special' livestream online. Roze Woensdag is meer dan een groot feest alleen. Sander Ederveen, projectleider van Stichting Roze Woensdag: 'Op Roze Woensdag vieren we onze vrijheden, maar staan we ook stil bij de broodnodige verbetering op het gebied van de maatschappelijke acceptatie én wettelijke acceptatie. Wat daar precies nodig is, en hoe Roze Woensdag en de Vierdaagsefeesten daaraan bijdragen, is te zien tijdens de talkshow'.   

Presentatrice Angela Verkuijlen gaat daarna in gesprek met bijzondere en spraakmakende gasten zoals: Walter Hamers van de Vierdaagsefeesten, Clem Bongers (Mister Senior Pride 2019), Bas Bosman (voorzitter LHBTI+ jongerenorganisatie DITO!), nachtburgemeester Cees de Beer, Sophie Mujkanovic (actieleider Amnesty International), wethouder Grete Visser, voorzitter COC regio Nijmegen Ap Willems en Sander Ederveen van Stichting Roze Woensdag. Tussen de interviews door worden ingezonden clips van bekende Nijmegenaren gestreamd.   

De Roze Woensdag Talkshow Special is vanaf woensdag 22 juli 18.00 uur te zien via het Roze Woensdag YouTube-kanaal en op de Facebook-pagina.

Vierdaagsefeesten met Omroep Gelderland

Het online programma 'Vierdaagsefeesten met Omroep Gelderland' staat uiteraard op woensdag 22 juli ook in het teken van Roze Woensdag. Met optredens van Sven Ratzke en The Originals, een show van dragqueens Victoria Viper en Amy Astoria, interview met Sander Ederveen van Stichting Roze Woensdag en een dagelijkse bijdrage van muziekprofessional Hein Fokker en stadsdichter Wout Waanders. Natuurlijk is alles voorzien van prachtige sfeerbeelden van afgelopen jaren, en komen er nog wat verrassende boodschappen voorbij!

De uitzending gaat om 20.00 uur live op het Facebook- en YouTube kanaal van Vierdaagsefeesten en is al om 16.30u te zien op TV Gelderland.

 

Lees ook: 'Beter politiepaard dan homo' - Over het ontstaan van Roze Woensdag doen verschillende verhalen de ronde. Het Lesbisch Archief Nijmegen zocht uit hoe het nu écht zit met de geschiedenis van deze bijzondere dag.

 

Oproep aan alle Nijmegenaren

Overspoel Nijmegen op woensdag 22 juli met roze versiering en regenboogvlaggen!

Roze Woensdag is namelijk dé Nijmeegse dag om zichtbaarheid en acceptatie te creëren voor de LHBTI+ gemeenschap in Nijmegen. Stichting Roze Woensdag vraagt iedereen mee te doen om ook dit jaar de LHBTI-community zichtbaar te maken. De oproep is simpel; hang op 22 juli een regenboogvlag of roze versieringen op aan het balkon, uit je raam en draag op Roze Woensdag op 22 juli roze kleding. Gemeente Nijmegen draagt haar steentje al en hangt de 25 meter lange regenboogvlag aan de Stevenstoren.   

Gay Pinguïns: Ook de Museumwinkel.com, een interieur en taxidermie winkel in Nijmegen draait bij aan de zichtbaarheid. De etalage zal roze kleuren en regenboogvlaggen zullen aanwezig zijn. Daarnaast laten ze zien dat homoseksuele liefde onder dieren ook voorkomt, bijvoorbeeld onder pinguïns. In de etalage zal een koppel opgezette pinguïns dan ook met trots hun veren laten zien!

 

Aftermovie vorig jaar

 

Roze Woensdag Picknick

LHBTI+ Jongerenorganisatie Dito! organiseert op woensdag 22 juli om 17.00 uur een Roze Woensdag Picknick in het Kronenburgerpark.

Gezien de maatregelen van het RIVM verzoekt de organisatie iedereen om zelf eten mee te nemen, én zich van te voren aan te melden. Dito! zorgt voor drinken, bekers en desinfecterende handgel. Daarnaast is het belangrijk dat iedereen tijdens de picknick 1,5 meter afstand houdt. Wil je mee picknicken, mail dan naar Dito!.

Kom in actie voor Russische LHBTI-activitste Yulia!

De Russische Yulia Tsvetkova komt op voor de rechten van vrouwen en lhbti'ers. Er hangt haar momenteel tot zes jaar cel boven het hoofd, omdat ze op sociale media tekeningen geplaatst heeft van vrouwen en LHBTI+ers en daarmee opkomt voor rechten die wij in Nederland normaal vinden. De Russische autoriteiten hebben het al langer op Tsvetkova gemunt. Yulia heeft onze steun nodig. Amnesty International is een actie voor Yulia gestart. Doe mee, en teken hier de petitie.

Twaalf uur lang digitaal dansen op Roze Woensdag

Dit jaar kun je op Roze Woensdag vanuit huis de héle dag dansen, want Café de Plak verzorgt in samenwerking met diverse LHBTI+ partijen een feestelijke 12 uurs livestream. De stream start om 12.00 en duurt tot 24.00 uur.

Deze livestream is een initiatief van een eclectisch groepje mensen, waaronder House of Heels, Naaistreek, Lekker Lesbisch Lamineren, Radio Nul, Hubert, Tapedeck Boombox en een aantal feesten van Café de Plak, onder andere Vreemd, URANUS, Super Cute, Changez! en Tutti. Deze groep verzorgt dit jaar op Roze Woensdag een livestream met 24 uur lang muziek.

Deze livestream is de hele dag te zien via het Twitchkanaal van Radio Nul, zodat er een onbeperkt aantal feestgangers 'bij' kunnen zijn.

Meer info: https://rozewoensdag.nl/

*

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Kerstwensen

Lichtjes, mooi gedekte tafels, cadeautjes onder de boom? Kerst betekent voor iedereen iets anders. Van gezelligheid, warmte en verbinding tot juist eenzaamheid. Wij vroegen onze lezers: Wat is jouw kerstwens?

Lees verder

Een zwaluw in de kamer

'Straal uit dat iedereen er mag zijn. Heb aandacht voor diversiteit, reik zo een helpende hand. De ondertitel van mijn boek is niet voor niets Queer-verhalen die je omarmen.' We spreken Eveline van de Putte.

Lees verder

Terug in de kast in Marokko?

'De familie ginder weet niet van mijn lesbische identiteit. Volgens mijn vader is Marokko nog niet ver genoeg met de acceptatie. Ik kan er maar beter over zwijgen, aldus hem. Hier heb ik dus geen zin in.' Wat zou jij doen?

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden