Black én queer

Op zaterdag 25 juli 2020 vond de eerste Nederlandse Black Pride ooit plaats op het Museumplein in Amsterdam. Op deze dag werd Pride 2020 ingeluid door meer dan duizend mensen die demonstreerden tegen racisme en geweld tegen zwarte queer en trans mensen.

De demonstratie, die plaatsvond op het Museumplein in Amsterdam, werd georganiseerd door Black Pride NL en Black Queer & Trans Resistance. Activist Naomie Pieter (30), organisator van Black Pride NL, ging afgelopen zaterdag in gesprek met radio-station FunX over het belang van zo'n demonstratie.  

 

Black Pride-protest op Museumplein door AT5:

 

Black én queer

Tijdens het interview vertelt Pieters dat er veel agressie is tegen zwarte queers, maar dat krijgt vaak niet de aandacht die het verdient: 'Toen Tony McDade overleed, een transman, hoorde je daar heel weinig over, want we waren zo bezig met George Floyd. Toen een week later twee transvrouwen werden vermoord, hoorde je daar ook heel weinig over. Op één of andere manier zijn we toch gefixeerd op cis-levens en daarom is het voor ons belangrijk om nog een protest aan te kondigen.' (…) 'Steeds meer mensen begrijpen dat er zwarte queer mensen bestaan. Niet alleen maar zwarte mensen of alleen LGBT-people. Nee, we zijn black én queer! Er begint steeds meer bewustzijn te komen, maar we zijn er nog niet,' aldus Pieter. [bron]

Niet zwart genoeg

In een interview met het NRC handelsblad vertelt Pieter over de problemen die ze in het dagelijks leven ondervindt, puur omdat zij zwart is én queer. Volgens Pieter is er binnen de Black Lives Matter-beweging niet altijd genoeg erkenning voor trans en queer personen. Ze geeft aan dat ze binnen de anti-racismebeweging weleens het verwijt krijgt 'niet zwart genoeg te zijn'. 'Omdat ik ook queer ben. Daar loop ik tegenaan, absoluut. Ik kwam daar langzaam achter toen ik bij de antiracisme-beweging betrokken raakte. Je raakt bevriend met mensen en dan zie je dat ze op Facebook fel uithalen naar queers. Het is lastig om daar niet tegenin te gaan; het zijn mijn broeders en zusters die zich tegen mij keren. Maar je moet compromissen sluiten, ook binnen de beweging. Ik heb een doel voor ogen en navigeer tactisch' aldus Pieter. [bron]

Kijk hier de livestream van het Black Pride protest terug!

Naomie Pieter

Eerder dit jaar won ze het Roze Lieverdje voor haar activisme als 'queer, antiracistisch en performancekunstenaar'. De tweejaarlijkse prijs voor emancipatie van lhbt'ers is een initiatief van GroenLinks in Amsterdam. Daarnaast is Naomie Pieter betrokken bij verschillende queer en anti-racisme bewegingen. Zo organiseerde zij de afgelopen jaren Pon di Pride (queer dancehall feest), zette ze de Black Queer Archives op en werd zij bestuurslid van het COC Amsterdam. [bron]

Black Pride events

Deze hele week vinden er, mede dankzij Pieters inzet, verschillende anti-racisme en LHBTI+ gerelateerde evenementen in Amsterdam plaats.

Van 25 juli tot en met 6 augustus vinden er meerdere events plaats speciaal voor zwarte LHBTI+ ers. Een overzicht vind je hier. Ter afsluiting van de Black Pride- week vindt de officiële Black Pride Afterparty plaats op zaterdag 1 augustus in de Melkweg in Amsterdam! Dit event is georganiseerd in samenwerking met Black Queer & Trans Resistance Netherlands en Pon Di Pride, een community die Amsterdam een 'safe space' biedt voor de LHBTI+ community van kleur.

Op woensdag 29 juli, tijdens het programma 'Pride en de strijd voor inclusiviteit,' gaan activist Naomie Pieter en schrijver, documentairemaker en adviseur Tofik Dibi onder leiding van BNNVARA-presentator Dzifa Kusenuh in gesprek over LHBTQIA+-emancipatie in Nederland.  Het programma, dat plaatsvindt in TivoliVredenburg, is zowel offline in de zaal als online via een livestream te volgen. Lees hier meer.

Op 1 augustus vindt er opnieuw een protest plaats op het Museumplein in Amsterdam, deze keer in het kader van anti-LHBTI geweld. Pride Amsterdam organiseert die dag een corona-proof protest tegen de vele recente gevallen van geweld tegen onze gemeenschap:

'STOP HET GEWELD! Dat is onze oproep op 1 augustus. We willen dat de regering meer doet tegen anti-LHBTI-geweld. We willen een land waar iedereen zichtbaar zichzelf kan zijn, wat ook je seksuele oriëntatie, genderidentiteit, genderexpressie of geslachtskenmerken zijn. En wat ook je huidskleur, geslacht of achtergrond is. Een land zonder discriminatie en zonder discriminerend geweld,' aldus de organisatoren van Pride Amsterdam.

Lees hier meer en bekijk de agenda voor meer events.

 

*

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Terug in de kast in Marokko?

'De familie ginder weet niet van mijn lesbische identiteit. Volgens mijn vader is Marokko nog niet ver genoeg met de acceptatie. Ik kan er maar beter over zwijgen, aldus hem. Hier heb ik dus geen zin in.' Wat zou jij doen?

Lees verder

Hate crime-wet

Tweede Kamer stemt voor hate crime-wet! De wet maakt het mogelijk om daders van discriminerende criminaliteit zwaarder te bestraffen en gaat nu voor instemming naar de Eerste Kamer.

Lees verder

EU: Verbied conversie therapie

'Dit is een kans voor onze gemeenschap, vrienden, familie en allies om onze stemmen te gebruiken voor de veiligheid en het welzijn van alle LGBTIQA+ burgers in de EU.' Teken ook tegen conversie therapie.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden