Lokaal 69

Op zondag 14 februari was het Valentijnsdag, de 'dag van de liefde'. Scholen in het voortgezet onderwijs maakten daar de 'Week van de Liefde' van en Schooltv en NEMO Science Museum organiseerde Lokaal 69; een virtueel biologielokaal vol video's, games, quizjes en weetjes over seks.

Deze interactieve ruimte benadert seksualiteit op een persoonlijke en eigentijdse manier: grenzen leren kennen, genderdiversiteit en plezier in seks staan centraal. Lokaal 69 heeft als doel docenten in het voortgezet onderwijs op een positieve en luchtige manier te ondersteunen bij de seksuele voorlichting. [bron

 

Zijn dit soort nieuwe vormen van seksuele voorlichting nog nodig?

Niet-hetero seks

De laatste jaren haalt seksuele voorlichting regelmatig het nieuws, omdat uit onderzoek blijkt dat jongeren niet tevreden zijn over de huidige voorlichting. Op de meeste scholen gaat de voorlichting nog steeds vooral over voortplanting, lichamelijke ontwikkelingen en de gevaren van seks; het voorkomen van soa's en zwangerschappen. Dit zijn belangrijke onderwerpen, die besproken moeten blijven worden. Maar jongeren willen dit graag aangevuld zien met onderwerpen als wensen en grenzen, sexting, porno, plezier in seks, en seksuele identiteit. [bron]

De wereld van de LHBT-community

Voor dit laatste onderwerp doken taboedoorbreker Linda de Munck en 3FM-dj Eva Koreman vorig jaar in de wereld van de LHBT-community: 'Want heb jij iets geleerd over niet-heteroseks of gender?' Ze werkten hiervoor samen met #Kutvoorlichting (HUMAN en KRO-NCRV), een omroep die zich hard maakt voor betere en leukere seksuele voorlichting.

Uit onderzoek blijkt dat 56 procent van de jongeren niets leert over seksuele oriëntatie en 86 procent krijgt geen informatie over genderidentiteit. Eva en Linda bespraken wat zij meekregen over seksuele voorkeuren en diversiteit en Linda ging op pad met de Homonologen: een groep jongeren die op scholen interactieve theatervoorstellingen over seksualiteit en gender maakte. Daar ontmoette Linda Djayden (25), die pas na de middelbare school uit de kast kwam omdat zijn voorlichting zo slecht was. [bron]

Corona en LHBTI-jongeren

Om het allemaal nog wat ingewikkelder te maken: Op dit moment kunnen jongeren überhaupt niet naar school. Middelbare scholen blijven fysiek gesloten tot en met tenminste 1 maart vanwege het coronavirus. Veel jongeren lijden onder de beperkende maatregelen van de coronacrisis, maar volgens Daphne Heijmering, projectleider jongeren & onderwijs bij COC Nederland, hebben LHBTI jongeren in een omgeving die moeite heeft met acceptatie het tijdens deze crisis extra zwaar. 'Voor sommige jongeren was bijvoorbeeld de school een veilige haven, een plek waar ze zichzelf konden zijn. Nu is dit weggevallen. Ook is er vanuit school minder goed zicht op hoe het met de jongeren gaat. Even langslopen en een praatje tussen de lessen door kan momenteel niet', vult ze aan.

Uit een artikel van Movisie van juni 2020 blijkt dat 'online' voor LHBTI-jongeren het antwoord is op de coronacrisis. Ontmoetingsgroepen zoals Jong&Out en de Gender & Sexuality Alliance (GSA) op school organiseerden normaal gesproken fysieke ontmoetingen, die door de beperkende maatregelen van de coronacrisis nu niet mogelijk zijn. Gelukkig hebben deze organisaties creatieve online manieren bedacht om in contact te blijven met deze jongeren en ervoor te zorgen dat informatie in verschillende vormen te vinden is. En dit blijkt goed te werken! [Lees hier het artikel van Movisie]

Q&A met LHBTI rolmodellen en quarantaine-vlogs

Zowel Jong&Out als de GSA zijn online veel actiever geworden dan voorheen. Jong&Out, een community van COC Nederland voor iedereen tot en met 18 jaar, ongeacht seksuele oriëntatie en genderidentiteit, heeft sinds afgelopen september een eigen app waar jongeren berichten kunnen sturen en vrienden maken. Hier lees je meer over de Jong&Out-app.

Op het Instagram-account GSA Netwerk is er iedere vrijdag een live Q&A met een bekend LHBTI-rolmodel. Sinds kort zijn er ook quarantaine-vlogs van GSA'ers online, waarin ze je meenemen in hun wereld en elkaar tips geven hoe om te gaan met deze situatie.

Neem een kijkje in Lokaal 69!

 

Seksuele voorlichting op Netflix

Ken jij de komische Netflix-serie Sex Education nog? Met prachtige beelden uit het heuvelachtige Wales, vertelt Sex Education een verhaal over Otis Milburn (Asa Butterfield), een tienerjongen met een moeder die seksuoloog is (gespeeld door Gillian Anderson), die samen met een klasgenoot op zijn middelbare school een ondergrondse sekstherapiepraktijk opent. Zou Otis beter seksadvies kunnen geven dan zijn biologieleraar? Nog een leuke reden om de serie te kijken: er zitten vrouwelijke queer personages in. Zo is er bijvoorbeeld een lesbisch stel die problemen ondervindt in hun seksleven, een tienermeisje die plots verliefd wordt op haar beste vriendin, en één van de scholieren heeft lesbische ouders. Kijken dus! De eerste twee seizoenen zijn al op Netflix te zien, het derde seizoen komt waarschijnlijk begin juni 2021 uit.

Lees ook: Verliefd op je beste vriendin.

 

*

Blijf op de hoogte!

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Queer kunst van Carla Emmink

Carla's weg naar het maken van queer schilderijen is ook de weg van haar persoonlijke ontwikkeling. Haar worsteling met haar emoties kwam boven in haar werk. We spraken haar.

Lees verder

Horoscoop december 2024

De magische energie van Venus inspireert je om risico's te nemen. Wie niet waagt, die niet wint, maar pas op voor vrouwelijk schoon met een dubbele agenda. Wat staat jou te wachten deze maand?

Lees verder

Niet mijn kleinkinderen

Natuurlijk verheugen we ons op de komst van de eerste kleinkinderen, maar ik ben minder blij met het toekomstperspectief dat mijn vrouw voor ogen heeft: lekker op de kleintjes passen.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden