Rainbows End

Eerder las je al over de Sex Tech Hackathon, de voorbereiding op dit tentoonstellingsprogramma: Rainbows End biedt een platform voor ondervertegenwoordigde (femme, poc & queer) makers die kunst en virtuele werelden gebruiken als artistiek medium. Van 22 april tot en met 2 mei organiseert Creative Coding Utrecht (CCU) Rainbows End. Wij spraken initiatiefnemer Fabian van der Sluijs over wat dit festival ons allemaal te bieden heeft.

Wat is Rainbows End precies?

'Wij van Creative Coding Utrecht (CCU) zijn een makers community die heel erg toeziet op technologie. Wij merken dat er in de technologiesector bewust of onbewust geen rekening wordt gehouden met de perspectieven van vrouwen, mensen van kleur en LGBTQ+ personen. Zo kwam er bijvoorbeeld in 2017 in het nieuws dat makers suggereerden door middel van software aan iemands gezicht te kunnen zien of diegene 'homo' of 'hetero' is [hier lees je meer]. Dat is natuurlijk absurd. We vinden dat er te weinig vanuit een menselijk perspectief naar technologie gekeken wordt; ze missen soms een beetje sociale 'voelsprieten'.

We willen als makers gezamenlijk op een meer creatieve manier invloed hebben in de technologie. Het gaat ook heel erg om het uitwisselen van kennis, want het sociale aspect is super belangrijk. Ook toegankelijkheid is één van die hele expliciete 'vormen' van onze makers community, en dan juist ook voor mensen die normaal gesproken geen toegang hebben. Het gaat niet om de technologie zelf, maar meer om de manieren waarmee je daarmee kunt experimenteren. Vanuit die achtergrond maak ik programma's en zo zijn we ook bij het Rainbows End programma gekomen.'

Tech en seks

Meerdere events die worden georganiseerd tijdens het Rainbows End programma hebben iets met seks te maken. Zo heb je een Sex Tech Talkshow, een Seks Tech Hackathon en een Seks Tech Workshop. Maar wat heeft seks nu precies met technologie te maken? Volgens Fabian zijn  seksspeeltjes het belangrijkste voorbeeld van een product die technologie verbindt met seks: 'Tijdens de Seks Tech Hackathon kunnen bezoekers hun eigen vibrator uit elkaar halen om te zien welke ontwerpkeuzes de ontwerper heeft gemaakt. Dit zegt heel veel over wat volgens de ontwerper van de vibrator nu precies vrouwelijk plezier zou moeten inhouden. Ik denk zelf dat er veel meer mogelijk is in de seks toy industrie, want het is een grote industrie waar veel geld in opgaat, maar tegelijkertijd ook eentje waar een heel erg positieve visie op seks in geïmplementeerd is.'

Seks in een virtuele wereld

'Daarnaast zijn er met Virtual Reality* ook heel veel mogelijkheden: hiermee kun je op afstand toch seks hebben in een virtuele wereld; ook al is het op een abstracte manier. Zeker voor mensen die alleenstaand zijn is dit een heel interessant tijdperk – nieuwe technologieën kunnen ervoor zorgen dat mensen weer meer intiem kunnen zijn met elkaar.'

*Virtual Reality: Virtuele werkelijkheid, Virtuele realiteit, VR of schijnwerkelijkheid (Engels: virtual reality, afgekort: VR) simuleert een omgeving via een computer om een gebruiker via diverse zintuigen onder te dompelen in een ervaring.

Wat is er allemaal in de Havenloods te doen?

We organiseren talkshows, filmvertoningen, performances, workshops en een online kunsttentoonstelling! Je kunt aan alle events online deelnemen.

Talkshow: Queer Safe Spaces

Zo heb je bijvoorbeeld de Talkshow 'Queer (Safe) Spaces', die plaatsvindt op 25 april, waar onderzoekskunstenaar Irene Cassarini en ruimtelijk ontwerper Colin Keays samenkomen om te bespreken hoe hun werk reflecteert op de beleving van queer spaces. Nu steeds meer LGBTQ + -plekken sluiten als gevolg van lockdowns, digitalisering en gentrificatie, is het tijd om na te denken over de radicale erfenis van de homobar en wat de toekomst biedt voor queer space. Cassarini vertelt hier over alle vragen en onzekerheden die naar voren komen als je jezelf online presenteert als queer vrouw. Lees hier meer over Queer Safe Spaces.

Shadow Index

Daarnaast vieren we op 26 april met z'n allen Koningsnacht met de voorstelling 'Shadow Index' van Guenter Råler. Shadow Index is een audiovisuele voorstelling die tot doel heeft bepaalde opvattingen over gender, identiteit en zelfrepresentatie te onderzoeken en uit te dagen door middel van digitale tools. De voorstelling richt zich op hedendaagse kwesties binnen de online cultuur en speelt met het contrast tussen binarisme van apparaten en machines, de vloeibaarheid van menselijke kenmerken en het steeds evoluerende proces van zelfontdekking met betrekking tot genderidentiteit. Lees hier meer over Shadow Index.

Op 29 april presenteren Creative Coding Utrecht en IMPAKT een filmvertoningen van 'Same Sex Biz' en 'Sugar Walls Teardom' van Tabita Rezaire. Deze video leidt ons door een 'cyberspace' die een ruimte vormt van verbinding en genezing, maar ook van geïnstitutionaliseerde uitbuiting en uitsluiting. Na afloop worden er vragen behandeld zoals: 'Hoe worden structuren van racisme, seksisme, homofobie, transfobie, bekwaamheid, classisme, kolonialisme en de exploitatie van natuurlijke hulpbronnen (her)geproduceerd in online omgevingen en technologie?' Lees hier meer over Tainted Histories.

BARTALK

Op zaterdag 1 mei houden we een BARTALK, waar wij onderzoeken hoe subculturen worden opgebouwd en/of in stand gehouden in virtuele ruimtes. We worden vergezeld door Rae Major, Typhoon Angels, Danielle Brathwaite-Shirley, Jamal Phoenix en Yamuna Forzani. Hoe gebruiken makers online platforms om gemeenschappen te creëren rond seksualiteit, intimiteit en zichtbaarheid? Lees hier meer over BARTALK.

Maar er is nog veel meer te doen! Het complete programma vind je hier of op de website van Creative Coding Utrecht – daar vind je ook ticketinfo.

 

*

Blijf op de hoogte!

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Partner dreigt met breuk

'Mijn huidige partner bekende gisteren dat ze overweegt om de relatie met mij te beëindigen. Het voelde als een donderslag bij heldere hemel. Wat zou jij doen?'

Lees verder

Torch Song

Een excentrieke zangeres bezoekt haar halfbroer en zet zijn leven op zijn kop als ze een onverwachte muze vindt in zijn vriendin. 'Het queerdrama laat zien hoe het vreemde en onbekende ons leven kan opschudden.'

Lees verder

Wat als

Claudia de Breij maakte een voorstelling over aardig zijn en aardig gevonden worden. Over overprikkeld zijn of gewoon eindelijk eens jezelf durven zijn. Over periodieke onthouding, zielige dictators en, wat als...

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden