De Brabantse Potcast

Maak kennis met Anja van Hout (56) en Jolanda van Gool (46), twee Brabanders die hun eigen podcast-serie zijn begonnen, voor LHBTI-ers uit Brabant én daarbuiten. Anja is duo-voorzitter van COC Noord-Brabant en Jolanda is roze vakbondsvrouw en raadslid voor de PvdA in Den Bosch. Daarnaast is Jolanda samen met wat anderen in Den Bosch initiatiefnemer van #iedereenmagzoenen. Deze campagne werd gestart in 2019 in de regio Noordoost-Brabant met als doel om zoenende LHBTI+ koppels zichtbaar te maken.

Anja en Jolanda leerden elkaar kennen in 2015, toen ze bezig waren met de voorbereidingen voor de roze dagen in Den Bosch, waar we in 2017 de Roze Zaterdag hebben gevierd. Ze hebben veel samengewerkt voor dit evenement en zo zijn ze hele goede vriendinnen geworden. Tijdens één van hun wandelingen met de hond zijn ze op het idee gekomen om samen een podcast-serie te beginnen.

Anja: We zochten naar manieren om onze community iets te kunnen bieden zonder dat daarvoor fysieke bijeenkomsten nodig zijn. Zo kwamen we op het idee om samen de Potcast te beginnen. We merkten ook dat in de coronatijd LHBTI'ers met veel problemen kampen - naast de coronaproblematiek natuurlijk. De Pride is namelijk al meerdere keren afgelast en er zijn weinig andere manieren voor LHBTI'ers om met elkaar in contact te komen. Dit zorgt vaak voor eenzaamheid onder deze groep. Het leuke aan een podcast is dat we daar dan gezamenlijk naar kunnen luisteren. Een podcast is ook een goede manier om met onze luisteraars in gesprek te gaan en tot een dialoog te komen. Een andere reden waarom we hiermee zijn begonnen is dat er heel weinig Nederlandse podcasts lijken te zijn die over LHBTI-thema's gaan, behalve natuurlijk De Lesbische Liga Podcast.

Wat is er zo 'Brabants' aan jullie podcast?

We zijn allebei échte Brabanders, dus we vinden het belangrijk dat het woord 'keigezellig' wel vaak wordt gebruikt in onze podcast. En je hoort aan onze tongval ook meteen dat we Brabanders zijn en daar zijn we trots op. De podcast gaat wel verder dan alleen Brabant, want we laten ons niet door de rivieren begrenzen. We krijgen ook heel veel leuke reacties van luisteraars uit de randstad. Hoewel we ons eigen geluid hebben, valt het feit dat we verschillende LHBT-gerelateerde thema's bespreken heel goed bij luisteraars vanuit heel Nederland. De thematiek is namelijk wel landelijk. Het gaat niet alleen over potten, maar over LHBT. Ons doel is om serieuze onderwerpen met het gemoedelijke Brabantse te combineren, zodat we deze thema's op onze eigen manier meer bespreekbaar kunnen maken. Onze eerste aflevering ging over daten en datingapps. We zijn bewust met dit onderwerp begonnen omdat we het niet gelijk al over te zware onderwerpen wilden hebben. Maar we hebben het ook even over een moeilijk onderwerp gehad, namelijk over de risico's die het met zich mee kan brengen om via Grindr met iemand af te spreken.

Welke onderwerpen komen in de volgende afleveringen aan bod?

Onze tweede aflevering kwam vorige week vrijdag uit, op 30 april. Deze gaat over de vrijheid van meningsuiting en wat voor invloed dit heeft op de veiligheid van LHBTI'ers. Over deze onderwerpen gingen we in gesprek met Astrid Oosenbrug, onze landelijke COC voorzitter. We hebben het onder andere gehad over de affaire rondom de homofobe predikant in Krimpen aan de IJssel. Ook behandelen we in deze podcast-aflevering de manier waarop vrijheid van meningsuiting of religie wordt gebruikt op scholen. We bespreken bijvoorbeeld het NRC artikel waarin drie oud-leerlingen vertellen over hoe zij op middelbare school Gomarus in Gorinchem werden gedwongen om uit de kast te komen.

Volgende week komt een aflevering uit over de zichtbaarheid van LHBTI's en de noodzaak van Pride en andere dagen die worden gehouden om de zichtbaarheid van LHBTI'ers  te vieren. In deze aflevering geven we ook onze eigen mening over dit onderwerp.  

De vierde aflevering gaat over POWER LBT vrouwen. In deze aflevering beantwoorden we vragen als: zijn power LBT vrouwen heel anders dan hetero powervrouwen? Is het belangrijk om een zichtbare LBT vrouw te zijn? En natuurlijk hebben we het ook over de vrouwen die wij persoonlijk graag bestempelen als 'powervrouw'. Veel mensen hebben wel de neiging om over Brabanders te denken: oh, zij zijn zo gezellig en gemoedelijk en je kunt altijd met ze lachen. Wij willen dit stereotype graag doorbreken. Dat is ook één van de redenen waarom we expres hebben gekozen om een Brabantse powervrouw uit te nodigen voor deze aflevering in plaats van een 'randstad' powervrouw, haha. We hebben ook al een Brabantse op het oog die volgens ons echt een prototype LBT powervrouw is, maar we verklappen nog niet wie zij is!

Mogen luisteraars zelf ook iets inbrengen?

Nou, dat is een hartstikke goed idee. We hebben nu wel al drie afleveringen opgenomen, maar de volgende aflevering staat gepland voor 21 mei. Dus als er Zij aan Zij lezers zijn die willen bepalen waar deze aflevering over zal gaan, laat het ons dan vooral weten. We zijn heel benieuwd met welke onderwerpen jullie gaan komen!

Volg De Brabantse Potcast op Instagram en luister de podcast-afleveringen op Spotify!

 

*

Blijf op de hoogte!

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Partner dreigt met breuk

'Mijn huidige partner bekende gisteren dat ze overweegt om de relatie met mij te beëindigen. Het voelde als een donderslag bij heldere hemel. Wat zou jij doen?'

Lees verder

Torch Song

Een excentrieke zangeres bezoekt haar halfbroer en zet zijn leven op zijn kop als ze een onverwachte muze vindt in zijn vriendin. 'Het queerdrama laat zien hoe het vreemde en onbekende ons leven kan opschudden.'

Lees verder

Wat als

Claudia de Breij maakte een voorstelling over aardig zijn en aardig gevonden worden. Over overprikkeld zijn of gewoon eindelijk eens jezelf durven zijn. Over periodieke onthouding, zielige dictators en, wat als...

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden