Samen een kind

De twee stellen Vivian en Deborah en Ruth en Bianca hebben hun kindje gekregen met de hulp van kinderwenscentrum Nij Geertgen. Als je samen een gezin wilt stichten als vrouw-vrouw koppel kom je voor vele keuzes en beslissingen te staan. Wij spraken de twee stellen over hun ervaringen.

Deel 1, over het voortraject - Hoe kom je tot belangrijke beslissingen en hoe pak je het allemaal aan? En ook: Tips van Marieke Schoonenberg. Zij is gynaecoloog bij Nij Geertgen en zelf moeder van drie kinderen uit een vrouw-vrouw relatie. Lees deel 1: De Wens.

Deel 2: De eerste stappen en de zwangerschap. Over het gesprek met de psycholoog, de keuze voor een bekende of onbekende donor en het zwanger worden. Lees deel 2: De Stappen.

Foto: Vivian, Deborah & Charlie (links), Bianca, Ruth & Niels (rechts).

Deel 3. Negen maanden later.

Hoe was de bevalling?

Deborah: Ik wilde heel graag thuis bevallen, dus toen ik rond een uur of 12 's nachts persweeën kreeg, belden wij de verloskundige. Omdat de vliezen nog niet waren gebroken heeft de verloskundige die doorgeprikt. Toen kwamen we erachter dat Charlie in het vruchtwater had gepoept. Dat betekende dat we gelijk naar het ziekenhuis moesten. In het ziekenhuis was ze gelukkig al na een kwartier persen geboren. Tijdens mijn zwangerschap dacht ik: 'Als ik maar niet zo cliché op het laatste moment in een rolstoel zit te puffen, net als in de films.' Uiteindelijk gebeurde dit dus wel, haha.

Bianca: De bevalling was pittig maar het is uiteindelijk goed gegaan. Het duurde heel lang, waardoor Niels het erg benauwd kreeg. Uiteindelijk is hij na twee uur vechten met de vacuüm geboren. Daarna was het allemaal prima.

Wat gaan jullie je kind vertellen over de donor in de toekomst?

Vivian en Deborah: Charlie is nog maar net twee, maar we proberen haar nu al uit te leggen dat sommige kindjes twee mama's of twee papa's hebben, sommige kindjes 1 mama

Lees meer

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Terug in de kast in Marokko?

'De familie ginder weet niet van mijn lesbische identiteit. Volgens mijn vader is Marokko nog niet ver genoeg met de acceptatie. Ik kan er maar beter over zwijgen, aldus hem. Hier heb ik dus geen zin in.' Wat zou jij doen?

Lees verder

Hate crime-wet

Tweede Kamer stemt voor hate crime-wet! De wet maakt het mogelijk om daders van discriminerende criminaliteit zwaarder te bestraffen en gaat nu voor instemming naar de Eerste Kamer.

Lees verder

EU: Verbied conversie therapie

'Dit is een kans voor onze gemeenschap, vrienden, familie en allies om onze stemmen te gebruiken voor de veiligheid en het welzijn van alle LGBTIQA+ burgers in de EU.' Teken ook tegen conversie therapie.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden