In 1981 publiceerde lesbisch feminist Maaike Meijer in het tijdschrift LOVER een artikel over haar bezoek aan de Lesbian Herstory Archives (LHA) in New York. Zij deed toen een oproep om in Nederland ook een lesbisch archief te beginnen. Dit leidde tot een grote bijeenkomst in 1982, waaruit vele regionale lesbische archieven ontstonden in Nederland. Dit verhaal komt ook terug in de tentoonstelling 'Het Archief in Ontwikkeling', samengesteld door Noah Littel, als onderdeel van het programma dat werd gepresenteerd in de Queer Geschiedenismaand.
Beeld: Lesbian Herstory Archives
De Lesbian Herstory Archives in New York hebben ook invloed gehad op de Nederlandse lesbische archieven. Op de website van Lesbian Herstory Archives lees je dat het archief werd opgezet in de jaren zeventig, toen een groep vrouwen die betrokken waren bij de Gay Academic Union zich realiseerden dat de lesbische geschiedenis 'net zo snel verdween als het werd gemaakt.' Deze vrouwen vormden twee bewustwordingsgroepen, waarvan er één de basis van het huidige archief werd.
Film gemaakt door Megan Rossman (LHA)
De Lesbian Herstory Archives moedigen nog altijd lesbische vrouwen aan om hun ervaringen vast te leggen en materiaal dat verwijst naar hun levens aan de archieven te doneren – van boeken en tijdschriften tot alledaagse objecten zoals t-shirts, buttons en bumperstickers. Door de jaren heen heeft het archief op deze manier een enorm veelzijdige collectie verzameld.
Ik sprak met Amy Beth en Saskia Scheffer, beiden werkzaam als coördinator bij de Lesbian Herstory Archives, om ze van alles te vragen over het archief. Hoe zijn ze betrokken geraakt bij het archief, wat vinden zij zelf de meest waardevolle items die je in het archief kunt vinden en wat maakt de LHA zo anders dan andere archieven?
Lees meer