Luister jij Rainbow Radio Zandvoort al? Dit queer radioprogramma wordt elke maand op de eerste maandag uitgezonden, van 12:00 tot 14:00 op ZFM Zandvoort. Ronald Hueskens en Anja Westerweel organiseerden jaarlijks 'Pride at the Beach' in Zandvoort, totdat de coronapandemie roet in het eten gooide. Tijdens een nieuwjaarsborrel in 2020 kwamen Anja en Ronald op het idee om, als alternatief voor een fysieke pride, samen een radioprogramma op te zetten. Ik bezocht de studio in Zandvoort en ging in gesprek met Ronald en Anja. Wat was hun motivatie om dit radioprogramma te starten, wat voor onderwerpen behandelen zij tijdens de uitzendingen en hoe 'queer' is Zandvoort eigenlijk? Je leest het hier!
Hoe kwamen jullie op het idee om Rainbow Radio Zandvoort te starten?
Anja: We zitten allebei in het bestuur van de organisatie die de Pride organiseert in Zandvoort: tijdens de eerste drie dagen van de Pride Amsterdam organiseren wij ook een Pride in Zandvoort, namelijk 'Pride at the Beach'. We hadden in 2020 grote plannen voor die pride in Zandvoort, maar vanwege corona ging dat helaas niet door. We gingen op zoek naar een alternatief, want we vonden het zonde om dat jaar helemaal geen aandacht aan de Pride te besteden. We waren sowieso wel al van plan om eenmalig een radioprogramma uit te zenden tijdens de Pride.
Ronald: Tijdens de nieuwjaarsborrel in 2020 werden wij benaderd door de programmaleider van ZFM, Leon, die zei: 'Ik heb gehoord dat jullie Pride at the Beach organiseren, daar moeten we iets mee.' In juni hebben we voor het eerst een proefuitzending gemaakt van twee uur, om te kijken hoe dat zou gaan. Dat was zo succesvol, het smaakte naar meer en we kregen zoveel leuke reacties. Sindsdien zenden we elke maand een Rainbow Radio programma uit, volledig regenboog gekleurd!
Wat voor onderwerpen bespreken jullie tijdens het radioprogramma?
Ronald: We hadden in het eerste jaar bedacht dat we thematisch wilden werken. We gingen op zoek naar bijzondere dagen die zijn toegewijd aan de LHBT+ community. Zo is er elke maand wel iets; Paarse Vrijdag, IDAHOT, Biplus Dag, Coming Out Day, etcetera. Om deze dagen heen organiseerden wij ook onze gespreksonderwerpen.
We kiezen elk jaar weer andere onderwerpen om te bespreken tijdens het programma, want we willen het wel leuk en afwisselend houden voor onze luisteraars. Vorig jaar hadden we bijvoorbeeld Astrid Oosenbrug, de voorzitter van het COC, geïnterviewd, om het regenboogakkoord onder de aandacht te brengen. Ook gingen we in gesprek met Vera Bergkamp, voorzitter van de Tweede Kamer. Voorheen was zij voorzitter van het COC. We bespraken met haar in het kader van de wet voor een verbod op conversietherapie. Afgelopen maand hadden we het weer over de aandacht voor het regenboogakkoord, maar dan in het kader van de gemeenteraadsverkiezingen in Zandvoort. Ook vonden de Roze Filmdagen van 10 tot 20 maart plaats in Amsterdam. Wij interviewden Werner Borkes, die verantwoordelijk was voor de programmering van dit LHBT+ filmfestival.
Onbekend maakt onbemind
Net zoals ZFM bieden wij drie componenten, informatie, educatie en amusement. Die mix passen we ook altijd toe in onze programma's. Door het educatieve component van ons programma zetten we onszelf ook neer als een kanaal waarin we kunnen uitleggen wie we zijn, mogen zijn. Onbekend maakt onbemind, dus wij proberen ons zoveel mogelijk open te stellen. Zo hebben we allebei ook ons coming out verhaal op de radio gedaan. Op de radio trek je mensen een beetje uit de kast en maak je ook niet-regenboogmensen bewust van het feit dat wij bestaan in Zandvoort.
Wat voor muziek draaien jullie?
Onze muziek is altijd LHBT- gerelateerd. Of omdat de muzikant zelf deel uitmaakt van de LHBT community, of het nummer zelf gaat erover, of het zit gewoon in ons collectief, we hebben het als regenboogfamilie omarmd. De gasten die we interviewen vragen ook altijd om een verzoeknummer, dus die draaien we uiteraard. Wij presenteren ons programma samen met mensen uit een wat jongere generatie, Jelmer Koper en Mirko Gerrits. Er ontstaat een soort van generatie informatie uitwisseling tussen ons vieren. Hierdoor bieden we een leuke mix van oude en nieuwe muziek!
In de wintermaanden doen we altijd iets speciaals. In december 2020 wilden we eigenlijk een Winter Pride organiseren, maar dat kon door corona ook niet doorgaan. In plaats daarvan zonden we die maand vijf uur lang de gay top 51 uit. Het was dat jaar namelijk 51 jaar geleden dat de Stonewall riots plaatsvonden in New York.
Hoe is het om als LHBT'er aansluiting te vinden in Zandvoort?
Ronald: Sinds de afgelopen jaren beweegt de LHBTI+ gemeenschap in Zandvoort steeds meer naar de voorgrond. Dat vinden wij positief, want Zandvoort is een wat oudere gemeente, en over het algemeen hebben oudere mensen toch meer moeite met verandering. Met name sinds wij actiever zijn merken we dat steeds meer jongeren uit de gemeenschap naar buiten treden. Zo hebben we laatst Wendy Moore, een singer-songwriter uit Zandvoort, bij ons in de studio gehad. Dat was onwijs leuk!
Een regenboog oversteekplaats
Anja: Zandvoort heeft veel jongeren in de politiek. Dat is heel fijn, want jongeren staan over het algemeen meer open voor verandering in de maatschappij. Wij bemoeien ons ook maar al te graag met de gemeentelijke politiek. Zo hebben we een keer onze wethouder Raymond van Haaften geïnterviewd. We vroegen hem dingen als: 'Wat zijn jullie standpunten? Wat hebben jullie in jullie programma staan ten opzichte van LHBTI?' Ook hadden we een prachtige regenboog oversteekplaats, maar die werd helemaal niet onderhouden. Nadat we Raymond hierover hadden gesproken werd het weer opnieuw geverfd. Zo zie je dat wij best veel invloed hebben.
Moet je in Zandvoort wonen om het programma te kunnen luisteren?
Ronald: Je hoeft niet in de FM regio te zitten, want je kunt overal vandaan luisteren via onze website! Je kunt de uitzendingen terugluisteren en hier volg je ons live. Wij leggen altijd een regenboogvlag over de tafel, er kan ook meegekeken worden via een webcam. Sowieso zijn de actualiteiten, die we altijd in het begin van de uitzending bespreken, landelijk gericht. Verder gingen we toevallig afgelopen maand wat dieper in op de lokale politiek in Zandvoort, maar dat was een uitzondering. Over het algemeen zijn de onderwerpen die wij bespreken heel landelijk, en uiteraard bedoeld voor de hele regenbooggemeenschap!
Heb je verder nog iets aan onze lezers mee te geven?
Anja: Wij organiseren dit jaar weer Pride at the Beach bij strand paviljoen ONS. Het mag eindelijk weer! De kaartjes voor dit feest, dat plaatsvindt op zondag 31 juli, van 16:00 tot 22:00 uur, zijn binnenkort te koop via www.prideatthebeach.com. Ook is er een vrouwen kampeerweekend op 17, 18 en 19 juni, op groepsterrein De Abbert in Dronten. Er zijn dit jaar maar 100 plekken, dus wees er snel bij! Inschrijven kan via www.flevovuur.nl.
Interview mét Zij aan Zij
Wij hebben niet alleen de makers van Rainbow Radio Zandvoort geïnterviewd, Ronald en Anja waren ook benieuwd naar mij en mijn functie bij Zij aan Zij. Tijdens de live uitzending op maandag 4 april werd ik geïnterviewd door Anja! Ik vertelde de luisteraars van Rainbow Radio Zandvoort onder andere over mijn connectie met de regenbooggemeenschap, mijn rol bij Zij aan Zij, en waarom ons online magazine nog nodig is. Ik mocht ook een verzoeknummer aanvragen, en ik koos het nummer 'Silk Chiffon,' van MUNA en Phoebe Bridgers. De clip vind ik ook heel leuk, die is gebaseerd op de film 'But I'm a Cheerleader.' Je kunt het interview hier terugluisteren!
*
Blijf op de hoogte!