Leesvoer 2022

Er is weer genoeg te lezen deze winter, want het afgelopen jaar zijn er een heleboel interessante boeken uitgebracht. We maakten een zeer divers (en nooit compleet) overzicht.

Heerlijk Monster

Verschenen op 1 december, het langverwachte nieuwste boek van Fleur Pierets: Is een vrouw, een schrijvende vrouw, een lesbische vrouw, het aan zichzelf verplicht om ook over deze thema's te schrijven? Heeft ze de verantwoordelijkheid haar verhaal te vertellen, omdat niemand anders het voor haar doet?

Op zoek naar antwoorden doet de schrijver Fleur Pierets waar ze goed in is: onderweg zijn. Met het boek Carol van Patricia Highsmith – de eerste roman over een vrouwenliefde met een relatief goed einde – als leidraad, gaat ze op zoek naar wat het betekent om zichtbaar te zijn en ruimte in te nemen.

Ze volgt de route en de plaatsen die Carol en Therese tijdens hun roadtrip door het midwesten hebben bezocht, verbindt vrouwelijke kunstenaars aan maatschappelijke tendensen, maakt een brug tussen heden en verleden. Haar tocht leidt haar naar de hedendaagse schrijvers van lesbische literatuur, naar een mogelijk nieuwe liefde en naar een kluwen van polyamoreuze kunstenaars, tot ze tegen haar eigen vooroordelen aanloopt en moet beslissen of ze aankomst en vertrek laat samenvallen.

 

Geacht lesbisch paar

Er staat een stikstoftank vol zaad in de bezemkast van mijn schoonouders. Zorgvuldig geselecteerd na een Tindertocht langs slappe rukkers, lucky losers en superdonoren. Geïmporteerd uit Denemarken en meer waard dan menig spaarrekening. De kans op slagen is klein, de kinderwens groot. De ik-persoon in 'Geacht lesbisch paar' worstelt zich een weg door het moeras van de Nederlandse voortplantingssector voor same-sekskoppels.

Het boek kwam uit in april en is geschreven door sportfysiotherapeut Mashall van Basten Batenburg. In Geacht lesbisch paar wordt je meegenomen in het leven van een lesbisch paar dat een kind wil. Pijnlijke misvattingen van naasten en artsen worden hier zonder blad voor de mond beschreven.

 

I kissed Shara Wheeler

I kissed Shara Wheeler, een Engelstalige roman geschreven door de Amerikaanse auteur Casey McQuiston, kwam uit in mei 2022. Het verhaal gaat over Chloe Green die op de middelbare school een grote rivaal heeft: balkoningin Sarah Wheeler. Een maand voor het afstuderen kust Shara Chloe. Gaandeweg ontdekt Chloe dat ze niet de enige is die door haar is gekust.

 

Buitenleven

Wat deden twee vrouwen, geliefden, hier in het noorden? Rivka en Esse houden na een paar hobbelige jaren nog steeds van elkaar. Ze verlaten de stad en betrekken op het platteland een oud huis met een diepe tuin. Hier hopen ze te aarden, maar het buitenleven heeft op hun binnenwerelden een verschillende uitwerking. En wanneer een tv-psychiater uit een naburig dorp in hun leven verschijnt, trekt er een schaduw over de idylle. In Buitenleven laat Nina Polak het uitgestrekte noorden het strijdtoneel zijn voor grote dromen, demonen, vrouwelijke ego's en vooroordelen.

 

Aan de andere kant van geluk

In het boek Aan de andere kant van geluk geschreven door Nadine Swagerman, zoeken Isa en Gwen ieder om hun eigen reden hulp. Gwen zit in een onhoudbare situatie door de scheiding van haar ouders en Isa heeft haar broer Felix verloren. Ze leren elkaar kennen bij groepstherapie en voelen al snel een bijzonder band samen die verder gaat dan vriendschap.

Lees ook: Aan de andere kant van geluk - Zij aan Zij, feb 2022.

Allemaal Mee

Kinderboek Allemaal Mee, geschreven door Hanny Ebbers, is geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar, met illustraties van Esther van Casteren. Er staan 15 voorleesverhaaltjes in over de tweeling Roos en Jesse, hun zusje Mijke en hond Vlekkie. Ze hebben twee mama's, Suzie en Eva en papa Jaap. De tweeling maakt in Allemaal Mee van alles mee, van gewone dingen tot een avontuur. Bijbehorende kleurplaten, een memoryspel van tekeningen uit het boek en recepten van lekkere dingen uit de verhalen vind je op de website van de auteur.

Lees ook: Allemaal MeeZij aan Zij, aug 2022.

 

Ten Steps to Nanette

Engelstalig boek van de Australisch comédienne en actrice Hannah Gadsby. In 2006 won ze de Raw-Comedy-wedstrijd bij het Melbourne International Comedy Festival. In het boek Ten Steps to Nanette neemt ze je mee in de tijd van haar show Nanette. Onlangs werd het boek in het Nederlands vertaald: Tien Stappen naar Nanette is het verhaal over Hannah die als queer opgroeit in Tasmanië, waar homoseksualiteit tot 1997 bij wet verboden was. Je leest over haar relatie met stand-up comedy, die zich almaar doorontwikkelde. Over haar worsteling met een late autisme- en adhd-diagnose tot wat de kern van Nanette vormt: het afzweren van jezelf omlaaghalen, het verwerpen van vrouwenhaat en het belang van de waarheid.

 

Iron Annie

Iron Annie is een Engelstalig boek uitgebracht in juni dit jaar, geschreven door Luke Cassidy. Het verhaal is te omschrijven als een 'queer onderwereld Thelma en Louise story'. Annie wordt meegezogen door Aoife in roadtrip door Groot-Brittannië, met als doel om 10 kilogram cocaïne weg te gooien voor een zakenpartner. Daarna wil Annie niet terug naar Ierland. Een ambitieus debuut, genomineerd voor verschillende prijzen.

 

A Scatter of Light

Al eerder brachten wij A Scatter of Light onder de aandacht, uitgebracht in oktober van dit jaar. Hoofdpersoon Aria wil de zomer doorbrengen met haar beste vrienden op het eiland Martha's Vineyard. Alleen nadat op het afstudeerfeestje een jongen topless foto's van haar neemt en deze online plaatst, veranderen de plannen. Haar oma neemt haar onder haar hoede. Voorlopig logeert Aria bij haar in de kleine stad Woodacre in Californië. In het stadje ontmoet ze Steph, de gender-nonconforme tuinier.

 

Kitchen

In september (2022) kwam het boek Kitchen uit met een sprankelende nieuwe vertaling van Maarten Liebregts. Dit boek geschreven door Banana Yoshimoto was in 1988 uitgebracht in Japan. Het werd een megahit en stond een jaar onafgebroken in de bestsellerlijsten. In Nederland wist het boek toen het grote publiek niet te bereiken. Kitchen gaat over rouw, opgroeien, benauwende gendernormen, de liefde voor eten, in de eenzaamheid van de grote stad. Het boek bevat ook nog een kort verhaal: Moonlight Shadow.

 

Mijn vrouw was nooit een meisje

Eind jaren negentig schreef Renate Stoute over haar transitie van man naar vrouw. Janis Wagemans, schreef in dezelfde periode over de transitie. Zij ging daarbij op zoek naar haar biseksuele identiteit. In Mijn vrouw was nooit een meisje lees je over de beleving van de auteur Janis Wagemans over deze periode.

Lees ook: TransgendernotitiesZij aan Zij, feb 2022.

Eigenlijk Eva

Het boek Eigenlijk Eva is geschreven door Abby Chava Stein. Abby vertelt in dit boek over haar transitie van ultraorthodoxe rabbi tot trans-vrouw. Abby werd geboren als oudste zoon in een chassidisch gezin in Brooklyn. Als directe afstammeling van de grondlegger van deze zeer orthodoxe stroming was ze voorbestemd de leider te worden van een volgende generatie chassieden. Zij voelde zich haar hele leven al een meisje, maar hoe weet je dat je niet de enige bent als je geen toegang hebt tot het internet? Als er in je taal geen woord is voor wat je bent?

 

Vasistas

Het boek Vasistas is er voor iedereen, geschreven door Claudia de Breij. Vasistas betekent raampje, een kijkvenster in de deur. Dit is ook wat Claudia in dit boek geeft, een bundeling van gedachten en ideeën. Ze schrijft in de volle breedte, over oorlogen, ziekte en dood, maar ook over haar kinderen, ouders, nieuwe & oude vrienden – en vaak en graag over de liefde. Al die woorden zijn nu voor het eerst bijeen gebracht, als een hart onder de riem voor iedereen die elke dag de wereld probeert te begrijpen.

 

Vuur dat nooit dooft

Afgelopen jaar kwam ook het theologische boek Vuur dat nooit dooft uit. Het boek is geschreven door René Erwich en Almatine Leene. In veel kerken en andere christelijke gemeenschappen leven er vragen over gender en seksualiteit. De praktijk is weerbarstig en er is veel verlegenheid. Ook is er vaak weinig ruimte om dieper op het onderwerp in te gaan en zijn gesprekken vaak eenzijdig. Dit boek geeft de achtergrondinformatie die voor een goed gesprek nodig is. De auteurs geven een theologische raamwerk om bij vragen rondom seksualiteit en gender breder te kunnen kijken.

 

Verbonden voor het leven

Verbonden voor het leven is een theologisch ethisch voorstel rond homoseksualiteit en seksuele diversiteit, geschreven door Ad de Bruijne. In dit boek biedt De Bruijne een verfrissende kijk op seksuele diversiteit en homoseksualiteit, niet primair gebouwd op de bekende Bijbelteksten en de scheppingsorde. Hij begint verrassend genoeg bij de toekomst, waardoor er ruimte ontstaat.

 

Van achter de kast

Dit jaar kwam ook het boek Van achter de kast uit, geschreven door Miriam van Tunen. Van achter de kast is het verhaal van een jonge christelijke lesbienne die tegen onwetendheid, afkeuring en verdriet aanloopt. Ze vertelt op integere wijze het verhaal van haar coming-out aan de hand van anekdotes, briefwisselingen en informatieve stukjes.

 

Vrouwen die muren afbreken

In het boek Vrouwen die muren afbreken van Véronique Konings staan de verhalen van 22 Utrechtse vrouwen. Vrouwen die een verschil maken vanuit trouw naar zichzelf toe en hiervoor gaan staan. Een van deze vrouwen is Rianne. Zij is opgegroeid in een conservatieve geloofsgemeenschap en werd verliefd op een meisje. Uiteindelijk trouwde ze met een vrouw en helpt ze kerken en geloofsgemeenschappen, voornamelijk in de Bible Belt, om een veilige omgeving voor LHBTI-personen te creëren. Het boek is voorzien van mooie foto's van topfotografe Ilvy Njiokiktjien.

Lees ook: Liefde als bestemmingZij aan Zij, okt 2022.

Dark Room

Bijzonder fotoboek Dark Room van Phyllis Christopher. Hier vind je een collectie van lesbische erotiek en protest foto's van de Phyllips uit de periode dat ze in San Francisco woonde. Het boek brengt vijftien jaar werk van Christopher samen, op het hoogtepunt van de aids-crisis in de Verenigde Staten.

 

Rood is ja

Op 18 november is het boek Rood is ja uitgebracht. Cabaretière en schrijfster Sara Kroos, die er geen geheim van maakt dat ze ook op vrouwen valt, doet in Rood is ja verslag van misbruik en de herhaling hiervan. Op haar Instagram laat ze er onder andere het volgende over weten: 'Het seksueel misbruik in mijn kindertijd is in mijn volwassen leven herhaald. Ik ben een aantal jaar geleden misbruikt in een kliniek, door de therapeute die mij zou helpen met het verwerken van het misbruik uit mijn jeugd. Die herhaling was een tik te veel. Na een lange juridische weg heb ik erkenning gekregen van de pleger en heb ik uiteindelijk besloten om alles op te schrijven.' Het boek is confronterend en eerlijk, over een leven met psychische problemen en de weg naar herstel.

*

 

Eerder las je ook over Detransitie, Baby van Torrey Peters, over de biografie van Andreas Burnier en het nieuwste Scarpetta-boek Autopsie van Patricia Cornwell.

Nog veel meer boeken, van dit jaar en eerder, vind je op onze Boeken-pagina en in de Encyclopedie.

 

Blijf op de hoogte!

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Kerstwensen

Lichtjes, mooi gedekte tafels, cadeautjes onder de boom? Kerst betekent voor iedereen iets anders. Van gezelligheid, warmte en verbinding tot juist eenzaamheid. Wij vroegen onze lezers: Wat is jouw kerstwens?

Lees verder

Een zwaluw in de kamer

'Straal uit dat iedereen er mag zijn. Heb aandacht voor diversiteit, reik zo een helpende hand. De ondertitel van mijn boek is niet voor niets Queer-verhalen die je omarmen.' We spreken Eveline van de Putte.

Lees verder

Terug in de kast in Marokko?

'De familie ginder weet niet van mijn lesbische identiteit. Volgens mijn vader is Marokko nog niet ver genoeg met de acceptatie. Ik kan er maar beter over zwijgen, aldus hem. Hier heb ik dus geen zin in.' Wat zou jij doen?

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden