Rainbowvote Provinciale Staten

Woensdag 15 maart zijn de Provinciale Statenverkiezingen. Kiezers die LHBTIQ+ thema's belangrijk vinden, kunnen vanaf vandaag (16 februari) op de website van Rainbowvote.NU de LHBTIQ+ standpunten van de provinciale politieke partijen inzien.

Waarom Rainbowvote.NU?

Rainbowvote.NU is een kieswijzer van COC Nederland. Je vindt hier onder meer de regenboogkandidaten en leest over hoe partijen denken over LHBTIQ+ thema's. Het gaat de komende tijd om de 4-jaarlijkse Provinciale Statenverkiezingen. Aan de verkiezingen doen zowel partijen mee die ook landelijk actief zijn alsook partijen die alleen provinciaal actief zijn.

Het belang van de Provinciale Statenverkiezingen wordt vaak onderschat. Ze zijn van grote invloed op het landelijke beleid, met één taak die los staat van de provincie. De leden van de Provinciale Staten kiezen namelijk de leden van de Eerste Kamer, die als belangrijke taak heeft wetten goed- of af te keuren.

Op Rainbowvote.NU kun je lezen hoe kandidaten en partijen in de Eerste Kamer denken over LHBTIQ+ acceptatie.

Rainbowvote door de jaren heen

Rainbowvote bestaat al langer, eigenlijk begon het al in 2006. Hoe dat zit legt Philip Tijsma uit, woordvoerder COC Nederland: 'Rainbowvote heette voorheen Gayvote. Gayvote ontstond in 2006. Het initiatief kwam van het COC. Voor mensen die LHBTIQ+ onderwerpen belangrijk vinden bij het stemmen, wilden we het makkelijk maken om een goed geïnformeerde keuze te maken bij verkiezingen. Daarbij kan iemand natuurlijk zelf bepalen hoe belangrijk diegene een bepaald standpunt vindt en wat dan van invloed is op de eigen politieke keuze.

We vonden de naam Gayvote niet de lading dekken. Mensen associëren mensen de naam Gayvote veelal met homoseksuele mannen, terwijl het ons gaat om de gehele LHBTIQ+gemeenschap. We wilden een meer inclusieve naam. Daarom is de naam in 2018 veranderd in Rainbowvote.'

De standpunten in de Rainbowvote

Op de website Rainbowvote.NU staan de LHBTIQ+ standpunten die politieke partijen hebben doorgegeven aan het COC. Hierbij gaat het om verschillende LHBTI+ standpunten waarbij een partijen kunnen aangeven of ze het er (zeer) mee eens of oneens zijn.

Een voorbeeld van één van de LHBTIQ+ standpunten voor de Provinciale Statenverkiezingen:

  • 'Diverse en inclusieve provincie. Het provinciebestuur dient zich in te zetten voor een diverse en inclusieve provincie waar iedereen zichzelf kan zijn, ongeacht seksuele oriëntatie, geslachtskenmerken, genderidentiteit, -expressie, geslacht, huidskleur, achtergrond, handicap, godsdienst, levensovertuiging of welke grond dan ook.'

Daarnaast geven partijen op de website aan wat ze de afgelopen periode voor LHBTIQ+ personen gedaan hebben en wat ze de komende tijd willen gaan doen. Ook vind je op Rainbowvote.NU zogenaamde regenboogkandidaten: mensen die zelf LHBTIQ+ zijn en/of die zich in de provinciale politiek specifiek willen inzetten voor LHBTIQ+ belangen.

Opvallende verschillen

Over het algemeen valt op dat veel partijen die de standpunten hebben doorgegeven het met veel standpunten zeer eens zijn. Daarnaast valt op dat er nogal wat verschillen zijn op provinciaal niveau tussen partijen die ook landelijk actief zijn. Zo heeft de VVD in Flevoland bijvoorbeeld 'zeer mee oneens' ingevuld bij het standpunt 'De provincie dient in haar aanbestedingsbeleid en bij subsidieverstrekking nadrukkelijk aandacht te besteden aan (LHBTIQ+) diversiteitsbeleid van de uitvoerder/subsidieontvanger.' Terwijl de VVD in Gelderland hier 'eens' heeft ingevuld.

Hoe belangrijk is Rainbowvote?

Philip: 'Uit polls blijkt dat de meeste LHBTI+-personen standpunten over LHBTIQ+ onderwerpen meenemen in hun stemgedrag. Het gaat om zo'n 60 tot 80 procent van onze gemeenschap, en die bestaat zeker uit een miljoen mensen. Samen hebben we dus veel invloed op de politiek. Met Rainbowvote bieden wij belangstellenden de mogelijkheid voor goed geïnformeerde keuze.'

'Dat LHBTIQ-onderwerpen nog steeds een item zijn, blijkt wel uit de initiatiefwet die er nu ligt voor het verbieden van homogenezing. Vind je dit een zeer belangrijk voorstel? Dan is het handig om op een partij te stemmen die achter deze wet staat, want de Eerste Kamer moet er immers op een gegeven moment over beslissen.'

'De informatie van Rainbowvote heeft nog een andere functie. Bij Rainbowvote vullen partijen hun LHBTIQ+ standpunten in. Als een partij gaat afwijken van de doorgegeven standpunten, kunnen we ze daar als regenbooggemeenschap op aanspreken. Ook proberen twintig regionale COC's afspraken te maken met politieke partijen in zogenaamde Regenboogakkoorden.'

Regenboogakkoorden

Regenboogakkoorden zijn beloftes aan de LHBTIQ+ gemeenschap van politieke partijen die meedoen aan de verkiezingen. 'Bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen sloten 90 gemeenten zo'n  Regenboogakkoord met het regionale COC,' aldus Philip Tijsma van COC Nederland. Hij vervolgt: 'Het nationale Regenboogakkoord, dat wij sloten met partijen die in 2021 meededen aan de verkiezingen voor de Tweede Kamer, speelde bijvoorbeeld een belangrijk rol in de wetswijziging waardoor de rechten van LHBTIQ+ personen nu definitief verankerd zijn in de Grondwet.'

Die Grondwetswijziging is heel belangrijk. Daardoor is er nu een behoorlijke garantie is dat we voor de komende 50 tot 100 jaar ook nog beschermd zijn tegen discriminatie. Zelfs bij grote maatschappelijke of politieke wendingen die kwalijk zijn voor de LHBTIQ+ gemeenschap.

Dat de LHBTIQ+ mensenrechten nu verankerd zijn in de Grondwet danken we, behalve aan organisaties als het COC, aan de politieke keuzes die we in Nederland maken. Er waren er  op 17 januari 2023 in de Eerste Kamer 56 stemmen voor én 15 stemmen tegen de Grondwetswijziging. Zonder meerderheid was die wijziging niet doorgegaan. Uiteindelijk stemden de senatoren van D66, GroenLinks, PvdA, VVD, CDA, SP, ChristenUnie, Partij voor de Dieren, 50PLUS, Fractie-Otten en de OSF voor. De senatoren van de Fractie-Nanninga, PVV, SGP, Fractie-Frentrop en Forum voor Democratie stemden tegen.

Voorafgaand debat in Ede

De voorzitter van COC Midden-Gelderland Ricardo Brouwer deelt enthousiast mee dat er op 24 februari voor het eerst een regenboogdebat is voor de provincie Gelderland in Ede. Dertien Provinciale partijen nemen deel aan dit debat. COC Midden-Gelderland nam het initiatief hiertoe en heeft een aantal organisatie bij elkaar verzameld waarmee ze het debat samen organiseren.

Ricardo: 'In het Gelders Regenboog Stembusakkoord staan ook dingen die in Rainbowvote terugkomen. Het heeft absoluut met elkaar te maken. Na het debat wordt er een liedje gespeeld door een muzikant en kan iedereen even adememhalen. Direct daarna wordt het Gelders Regenboog Stembusakkoord getekend. Dit betekent dus dat je meteen ziet wie er wel en niet tekent. Je moet het ijzer smeden als het heet is,' aldus Ricardo.

Lees ook: COC lanceert kieswijzer voor Provinciale Staten

Wat kun jij doen?

Wil jij dat de politiek op LHBTIQ+ gebied de keuzes maakt die jij belangrijk vindt? Of wil je graag op een 'regenboogkandidaat' stemmen? Dan is het handig om voor de Provinciale Statenverkiezingen op woensdag 15 maart de standpunten en kandidaten van de provinciale politieke partijen te checken op Rainbowvote.NU: een initiatief van de regionale COC's en COC Nederland.

 

*

Blijf op de hoogte!

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Terug in de kast in Marokko?

'De familie ginder weet niet van mijn lesbische identiteit. Volgens mijn vader is Marokko nog niet ver genoeg met de acceptatie. Ik kan er maar beter over zwijgen, aldus hem. Hier heb ik dus geen zin in.' Wat zou jij doen?

Lees verder

Hate crime-wet

Tweede Kamer stemt voor hate crime-wet! De wet maakt het mogelijk om daders van discriminerende criminaliteit zwaarder te bestraffen en gaat nu voor instemming naar de Eerste Kamer.

Lees verder

EU: Verbied conversie therapie

'Dit is een kans voor onze gemeenschap, vrienden, familie en allies om onze stemmen te gebruiken voor de veiligheid en het welzijn van alle LGBTIQA+ burgers in de EU.' Teken ook tegen conversie therapie.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden