Donkere dag Oeganda

Vandaag is de wet definitief aangenomen: Het 'faciliteren' van lhbti-personen wordt verboden en strang bestraft. Dat betekent, onder meer, dat lhbti-personen geen medische zorg krijgen of een huis kunnen huren. Seks met iemand van hetzelfde geslacht levert een levenslange gevangenisstraf op en de doodstraf als dit met een minderjarige is.

Het aanzetten tot of 'bevorderen' van homoseksualiteit wordt bestraft met 20 jaar cel, en dat maakt het erg moeilijk voor hulp- en mensenrechtenorganisaties in de regio.

Het is een van de strengste wetgevingen in de wereld. De kritiek van westerse landen en de Verenigde Naties legt president Museveni naast zich neer. Hij vindt homoseksualiteit een 'afwijking' en 'niet passen' bij de cultuur van zijn land. 

Net als in dertig andere Afrikaanse landen waren relaties tussen mensen van hetzelfde geslacht al verboden. Maar met deze nieuwe wet worden de straffen verzwaard en de lijst met strafbare feiten uitgebreid. Het maakt de lhbti-ers in het land erg kwetsbaar en velen proberen het land te ontvluchten.

De Ugandese activist Clare Byarugaba, zelf lesbisch en verstoten door haar familie, noemt de nieuwe wet 'de legalisatie en door de staat gesponsorde homo- en transfobie. Ze noemt het een 'donkere en trieste dag', maar zegt te blijven vechten, net zo lang iedereen gelijke rechten heeft. 'We zullen winnen.'

Stella Nyanzi, de uit Oeganda verbannen mensenrechten activist, zegt tegen persbureau Reuters: 'Cry beloved Uganda, cry for this sad day for the rights of LGBTIQA+ people and their allies. La luta continua!' De strijd gaat door.

 

Lees ook - 2019:

 

Blijf op de hoogte:

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Kerstwensen

Lichtjes, mooi gedekte tafels, cadeautjes onder de boom? Kerst betekent voor iedereen iets anders. Van gezelligheid, warmte en verbinding tot juist eenzaamheid. Wij vroegen onze lezers: Wat is jouw kerstwens?

Lees verder

Een zwaluw in de kamer

'Straal uit dat iedereen er mag zijn. Heb aandacht voor diversiteit, reik zo een helpende hand. De ondertitel van mijn boek is niet voor niets Queer-verhalen die je omarmen.' We spreken Eveline van de Putte.

Lees verder

Terug in de kast in Marokko?

'De familie ginder weet niet van mijn lesbische identiteit. Volgens mijn vader is Marokko nog niet ver genoeg met de acceptatie. Ik kan er maar beter over zwijgen, aldus hem. Hier heb ik dus geen zin in.' Wat zou jij doen?

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden