Vers leesvoer

Alle dagen sneeuw – Fleur Pierets

Een hartverwarmend en broodnodig verhaal over gendergelijkheid: Alle dagen sneeuw is een origineel prentenboek voor maatschappijbewuste kinderen en hun ouders gebaseerd op de ervaringen van de Marokkaans-Nederlandse Rachida Aoulad, professioneel freestyle snowboarder.

Amira houdt van sneeuw en sport. Elke dag zoeft ze vrolijk op haar bord over richels en bergen. Tijdens haar eerste snowboardwedstrijd merkt ze terwijl ze van de piste glijdt iets heel vreemds op. Fans staan te juichen maar niet voor haar. Ook niet voor haar vriendinnen. Dat is toch raar? Haar vrienden zijn wel echte snowboardhelden. Zo'n groot verschil zag ze zelden. Het is niet eerlijk maar kijk, volgens sommigen zijn meisjes en jongens helemaal niet gelijk. Amir en haar vrienden bedenken daarom een plan want iedereen weet dat het zo niet verder kan.

Wist je dat het prijzengeld voor vrouwen bij het snowboarden maar 10% bedraagt van het prijzengeld van de mannen? Snowboarden is nog altijd een door mannen gedomineerde discipline. En dat geldt nagenoeg voor alle sporten. Tijd om daar bewust van te worden en verandering in te brengen!

Fleur Pierets (1973) is schrijver en spreker over mensenrechten. Ze publiceerde Julian en Heerlijk monster bij uitgeverij Das Mag en schreef – in opdracht van het MoMa in New York – twee kinderboeken over haar 22-project, waarin zij en haar vrouw wilden trouwen in alle landen waar dat mocht. 
Rachida Aoulad (1993) is een Marokkaans-Nederlandse professionele freestyle snowboarder. Ze streeft naar gendergelijkheid binnen de sport.
Noëmi Willemen (1983) is illustrator en werkt aan een PhD over de geschiedenis van moederen.

Uitgeverij Vrijdag / New Book Collective, ISBN: 9789464342048

 

Leer me alles wat je weet - Hanna Bervoets

Dit boek gaat over Danielle – 'Daniel' – de Koster. Heldin volgens velen, knettergek volgens sommigen; Daniel leidt een bewogen leven. Na een aantal vormende omzwervingen vindt ze haar bestemming: ze gaat patiënten bijstaan, 'kenniszoekers' die nog geen medische diagnose hebben. Maar hoe onbaatzuchtig is ze werkelijk? En hoe weet je wat het goede is? Wanneer Daniels reputatie verslechtert, voelt ze zich in het nauw gedreven.

En nu is Daniel dood. Jodie, haar grote liefde, wil weten waarom en gaat te rade bij de mensen die haar het beste kenden. Bij Sjoerd, met wie Daniel in de jaren negentig voor de hiv-vereniging werkte. Bij Daniels ex Barbara, die altijd een bepalende rol in haar leven bleef spelen. Voor hen was Daniel een getroebleerde vriend en complexe geliefde, die nooit echt heeft leren omgaan met haar eigen gemankeerde lichaam. Zo reconstrueert Jodie Daniels levensverhaal.

Leer me alles wat je weet is een romantische liefdesgeschiedenis, een familieroman zonder bloedverwanten en het verhaal van een tijdperk.

Leer me alles wat je weet is verkrijgbaar vanaf 28 november.

Uitgeverij Pluim, ISBN 9789493304970

 

Spectrum – Haroon Ali

De almaar langer wordende reeks letters van de lhbtiq+-community wordt vaak samengevat als de regenbooggemeenschap. Maar deze 'community' bestaat uit talloze scenes en subculturen. Lhbtiq'ers vinden herkenning bij elkaar in hun strijd naar (zelf)acceptatie, maar er zijn onderling ook grote contrasten in hun ervaringen en de levens die ze leiden.

Voor Spectrum interviewde Haroon Ali bekende en minder bekende lhbtiq'ers. Ali onderzoekt wat hen bindt – en welke maatschappelijke kwesties hen vandaag de dag verdelen. Waarom worstelen homomannen vaak met hun mannelijkheid? Waarom accepteren sommige feministen niet dat transgender vrouwen ook vrouwen zijn? Waarom is er nog steeds veel racisme binnen de gemeenschap, en wie worden nog meer uitgesloten? En misschien wel de belangrijkste vraag: wat is de zin en onzin van al die hokjes en labels? Kan de parapluterm queer alle identiteiten en levensstijlen verenigen? En als we ons allemaal bevinden op een spectrum van seksualiteit en gender, moeten we dan niet met de hele samenleving aan het werk om de veiligheid van lhbtiq'ers te waarborgen?

Helder, inspirerend en nieuwsgierig schetst Ali de contouren van de Nederlandse regenbooggemeenschap in de 21ste eeuw. 

Haroon Ali (1983) is freelancejournalist voor onder meer de Volkskrant en columnist bij het Noordhollands Dagblad. In 2020 verscheen zijn debuut Half over zijn eigen botsende identiteiten. In 2022 maakte hij de veelbesproken tv-documentaire Het M-woord, die bekroond werd met De Tegel in de categorie Achtergrond. Ali werd in 2021 uitgeroepen tot Ster van de Toekomst door het COC en kreeg in 2023 de Rising Star Award bij de Pan Asian Awards.

Spectrum is verkrijgbaar vanaf 23 november.

De Bezige Bij, ISBN: 9789403181714

*

 

Lees ook:

 

Blijf op de hoogte!

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Terug in de kast in Marokko?

'De familie ginder weet niet van mijn lesbische identiteit. Volgens mijn vader is Marokko nog niet ver genoeg met de acceptatie. Ik kan er maar beter over zwijgen, aldus hem. Hier heb ik dus geen zin in.' Wat zou jij doen?

Lees verder

Hate crime-wet

Tweede Kamer stemt voor hate crime-wet! De wet maakt het mogelijk om daders van discriminerende criminaliteit zwaarder te bestraffen en gaat nu voor instemming naar de Eerste Kamer.

Lees verder

EU: Verbied conversie therapie

'Dit is een kans voor onze gemeenschap, vrienden, familie en allies om onze stemmen te gebruiken voor de veiligheid en het welzijn van alle LGBTIQA+ burgers in de EU.' Teken ook tegen conversie therapie.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden