Zij/haar. Een ABC van lesbische literatuur
Dat ene boek dat je leven veranderde. Bij toeval gevonden, of juist bewust opgezocht in de bibliotheek of de boekwinkel. Het boek waardoor je als queer persoon meer van jezelf ontdekte, dat onder woorden bracht wat in je leeft. Dat je hielp het leven te omarmen.
Zij/haar. Een ABC van lesbische literatuur is een staalkaart van persoonlijke verhalen over lesbische romans. Queer auteurs schrijven over wat deze boeken voor hen hebben betekend en wat ze nog kunnen betekenen voor een nieuwe generatie lezers.
In Zij/haar bespreken queer essayisten bekende en minder bekende werken uit de lesbische literatuur. In elke bijdrage staat de persoonlijke betekenis van auteur en roman centraal. Ontdek of herontdek Emma Donoghue, Doeschka Meijsing, Andreas Burnier, Nina Polak, A.H. Nijhoff, Qiu Miaojin, Anna Blaman, Audre Lorde, Thrity Umrigar, Jeanette Winterson, Xiran Jay Zhao, Mercedes de Acosta, Josine Reuling, Trifonia Melibea Obono, Dola de Jong, Angela Carter, Joelle Taylor, Bernardine Evaristo, Gertrude Stein, Xiran Jay Zhao, Hélène van Zuylen, Patricia Highsmith, Kayla Kumari Uphadyaya, Justina Ireland, Nicola Griffith en Shay Youngblood.
Zesentwintig persoonlijke essays over lesbische klassiekers en hedendaagse lesbische romans waarin nieuwe lezers oude heldinnen ontmoeten en kenners nieuwe heldinnen ontdekken.
Met bijdragen van Mariken Heitman, Joke van Leeuwen, Ceren Uzuner, Minke Douwesz, Gaea Schoeters, Nicchelle Buyne, Maaike Meijer, Hajar Chouni, Inge Schilperoord, Laurie Bastemeijer, Marleen Slob, Seshiekela Moerlie, Alexa Stoicescu, Hanneke Meijwaard, Aletta Becker, Roos Sinnige, Loranne Davelaar, Rubaina Bhikhie, Marischka Verbeek, Paula Drewes en Marie-José Klaver.
Zij/haar. Een ABC van lesbische literatuur, onder redactie van Minke Douwesz, Marie-José Klaver en Laurie Bastemeijer.
Uitgeverij Kleine Uil, ISBN: 9789493323247 – verschijnt op 17 mei 2024.
Een zee van ruimte – Lara Billie Rense
Een dapper, poëtisch en sterk debuut dat je aan het denken zet.
'Het is maandag 21 februari 2022 even voor 17:00 uur. Als de stem mijn naam uitspreekt knalt een fontein van licht uit mijn buik omhoog zo de ether in. Lara. Billie. Rense. Ik kom in de radiostudio opnieuw ter wereld, zo voelt het. Eigenlijk wil ik gillen van blijdschap en huilen tegelijk. En jezelf meenemen als je presenteert is altijd een goed idee, maar gillen en huilen zou ongetwijfeld vreemd overkomen live op NPO Radio 1.'
Lara Billie Rense is een van de meest gewaardeerde stemmen op npo Radio 1. Diens verlangen naar meer ruimte en fluïditeit betekende het begin van een persoonlijke, hobbelige zoektocht. Lara Billie was altijd al Lara Billie – geen man, geen vrouw, maar non-binair. Een tussenmens. Maar de buitenwereld lijkt daar nog niet altijd klaar voor. Waarom voelen we ons zo ongemakkelijk bij meerduidigheid? In het verlangen naar helderheid ontnemen we elkaar misschien wel iets heel moois: de ruimte om ons veelzijdige zelf te zijn en de wereld echt te zien. Op treffende wijze schrijft Lara Billie Rense over ongemakkelijke en grappige situaties, over nieuwe liefde en nieuwe voornaamwoorden, over erkenning en het loskomen van verwachtingen. Bespiegelingen op onze geschiedenis, psychologie en op de rijke variatie in de natuur vertellen tegelijkertijd een herkenbaar verhaal over het verlangen naar verbinding en vrijheid. Dapper en poëtisch: Een zee van ruimte is een sterk debuut dat de lezer aan het denken zet.
Een zee van ruimte – notities van een tussenmens, door Lara Billie Rense.
Uitgeverij Atlas Contact, ISBN: 9789045049380 – verschijnt op 29 mei 2024.
Classical Queers - Johannes Wirix-Speetjens
Een nieuwe blik op de cultuurgeschiedenis
Tijdens de zoektocht naar zijn genderidentiteit ontdekte acteur Johannes Wirix-Speetjens delen van zichzelf in de verhalen en werken van queerpersonen uit de cultuurgeschiedenis. In Classical queers reist hij door de eeuwen heen om deze queerrolmodellen weer tot leven te brengen.
De geschiedenis heeft de vervelende neiging om zich steeds in een dominant heteroseksueel en mannelijk perspectief te wentelen. Gelukkig is het verleden kleurrijker dan dat. In dit werk toont auteur Johannes Wirix-Speetjens de levens van een indrukwekkende groep queerpersonen die naam maakten in de kunsten, bij uitstek een wereld waar álle gevoelens tot uiting zouden mogen komen. Het zijn artiesten als Marcel Proust, Oscar Wilde, Peter Tsjaikovski, Ethel Smyth en Freddie Mercury. Voor hen was de kunst een geliefde waaraan ze zich mochten vastklampen, in tegenstelling tot andere liefdes, die in de alledaagse wereld niet werden gedoogd.
Johannes Wirix-Speetjens (1997) is een Belgische auteur en presentator voor Klara. Hij groeide op in Haarlem en studeerde in Antwerpen en Rome. In 2020 won hij de tweede prijs van de Premio Internazionale Lydia Biondi. In 2021 werd zijn eerste voorstelling Zonderlingen geselecteerd voor Het Theaterfestival in Antwerpen. In 2023 maakte Wirix-Speetjens zijn filmdebuut op het 80e filmfestival van Venetië. Hij speelde onder meer voor het gezelschap Ontroerend Goed, Theatergroep Suburbia en Het Nationale Theater.
Classical queers, door Johannes Wirix-Speetjens.
Uitgever Borgerhoff & Lamberigts, ISBN 978 94 649 835 86 – verkrijgbaar sinds 30 april 2024.
De helft van mij – Nadine Swagerman
Een verhaal over ontdekken wie je bent en waar je vandaan komt. Een verhaal over vriendschap, liefde en verlies.
Sara woont samen met haar vader en hond Spot in een klein dorp waar nooit iets gebeurt. Als Sara voor school een opdracht krijgt die haar dwingt om te kijken naar het verlies van haar moeder en de leegte die zij heeft achtergelaten, wordt haar zorgvuldig opgebouwde alles-gaat-oké-houding volledig overhoopgegooid.
Sara komt terecht in een draaikolk van vragen, gemis, verdriet en woede. Ze voelt zich alleen en totaal onbegrepen. Er is één iemand door wie ze zich wel gezien voelt: Jen. Maar wat moet ze met al die verwarrende gevoelens die omhoogkomen?
De nieuwe YA-roman (15+) van Nadine Swagerman zal in mei bij uitgeverij Kluitman verschijnen. De helft van mij is een aangrijpend verhaal over vriendschap, liefde en verlies. Het boek is het eerste in de nieuwe lijn 'Jij doet ertoe' en zal gepresenteerd worden op vrijdag 24 mei bij De Queer Boekenkast in Alkmaar.
Nadine Swagerman droomde er als zevenjarig meisje al van om schrijfster te worden. Ze stond in de finale van twee schrijfwedstrijden en in 2018 kwam haar droom uit toen haar debuut Eén waarheid bij uitgeverij Kluitman verscheen. Met dit boek heeft ze de Jonge Jury Debuutprijs 2019 gewonnen. Daarna verschenen de novelles Maar ik ben jou niet (2020) en Wat we niet zeggen (2022) en de YA-roman Aan de andere kant van geluk (2022).
Over de nieuwe Kluitman-lijn zegt ze: 'Met 'Jij Doet Ertoe' zorgt Kluitman ervoor dat er meer boeken verschijnen waarin kinderen en jongeren zichzelf kunnen herkennen. Daar kan ik alleen maar enthousiast over zijn.'
De helft van mij, door Nadine Swagerman.
Uitgever Kluitman, ISBN 9789020652611 – verschijnt op 24 mei 2024.
*
Blijf op de hoogte: