Ontkiemende liefde

Reikhalzend naar uitgekeken en nu is het bijna zover! Komende vrijdag verschijnt Ontkiemende liefde van Renée van Marissing. Dit is de eerste uitgave in de Pulpature-reeks van de pas opgerichte lesbiqueer uitgeverij Velvet Publishers.

Voor ons de aanleiding om met Renée rond te struinen op de biologische moestuin in de buurt van haar huis in Hilversum, en haar te vragen naar de totstandkoming van haar nieuwe boek. Leuk om te weten: het is deze moestuin die model stond voor het decor waartegen Ontkiemende liefde zich afspeelt.

Nog even als korte toelichting: Velvet Publishers is opgericht door Anna, Lian en Daphne omdat er in Nederland geen uitgeverij was die zich geheel en al toelegde op het uitbrengen van lesbiqueer boeken. Na een succesvolle crowdfunding eind vorig jaar, verschijnt nu het eerste pulpature boek, wat een mix is van lesbian pulp fiction en literatuur. 

De feestelijke pop-up launch van Ontkiemende liefde is komende vrijdag 31 mei, van 15:00-19:00; en Renée is er tussen 17:00-19:00 om je boek te signeren. Lukt het niet om deze vrijdag langs te komen? Dan is de volgende mogelijkheid op 23 juni, waar Velvet samen met Renée en Savannah Bay een Lazy Lesbian Sunday rondom Ontkiemende liefde organiseert [meer info hier].

Ontkiemende liefde van Renée van Marissing verschijnt op 31 mei bij Velvet Publishers en is dan via iedere (online) boekhandel verkrijgbaar voor € 14,99.

Meer weten over de uitgevers achter Velvet Publishers? Lees hier ons interview met Anna, Lian en Daphne. Volg Velvet Publishers op Instagram of schrijf je in voor de nieuwsbrief via de website www.velvetpublishers.nl.

 

Renée, gefeliciteerd met je nieuwe boek! Velvet Publishers had jou gevraagd om het allereerste deel in hun Pulpature-reeks te schrijven. Nu ben jij bekend als literair schrijver; zo stond je een paar jaar geleden nog op de shortlist voor de Libris Literatuur Prijs. Wat was je eerste reactie toen je werd gevraagd?

Ik dacht meteen: O, wat leuk! En vrij snel daarna: O hemel, hoe dan? In mijn hoofd doemden beelden op van Bouquetreeksromannetjes, en dat leek me toch wat te flauw. Gelukkig bleken er ook allemaal leuke hippe voorbeelden te zijn van moderne queer romance boeken, met vrolijke omslagen. Als 'huiswerk' heb ik ook alle afleveringen van The L-Word weer eens gekeken, dat inspireerde me wel: het is duidelijk dat de serie een dramatisch aangezette soap is, maar wel een die iedereen doodserieus neemt.

Samen met de uitgevers van Velvet heb ik het genre toen verder uitgedacht. Ze drukten me op het hart dat ik vooral niet moest proberen een Bouquetreeksboekje na te doen, maar trouw te blijven aan mijn eigen stijl. Hopelijk slaat het eindresultaat een brug tussen pulp en literatuur. Ik hoop dat ik een mooi lesbisch liefdesverhaal heb geschreven waarin ook voor de literatuurliefhebber genoeg voldoening te vinden is.

Voelde je meteen de vrijheid te schrijven wat je wilde?

Nou nee, pas toen ik al een eind op weg was. Ik moest wat losser worden in het beschrijven van dingen en mensen: normaal wijd ik nooit zo uit over wat mijn personages aan hebben of hoe ze eruitzien, maar bij Ontkiemende liefde voelde ik dat het wat toevoegde als ik dat wel deed. Je mag in romance veel meer beschrijven, vooral om de lezer een beetje lekker en nieuwsgierig te maken. In mijn andere romans verdwijnt er meer tussen de witregels.

De hoofdpersoon is Sanne, die nadat haar lange relatie met Dunya gestrand is, in een nieuw stadje aan een nieuw leven moet beginnen. Op aanraden van een vriendin gaat ze langs bij een biologische moestuin en loopt daar tegen Luus aan, een jonge knappe vrouw die daar werkt. Ze voelt zich meteen aangetrokken tot Luus, maar weet niet of dat wederzijds is. Tegelijkertijd twijfelt ze of ze al wel toe is aan een nieuwe relatie, of de nieuwe stad haar wel bevalt, en heeft ze nog dingen uit te zoeken met haar ex Dunya…

Klinkt spannend! Nu hoort er bij een goede romance natuurlijk ook wel wat erotiek. In je andere werk staan niet zoveel erotische scènes, maar in Ontkiemende liefde beslaan de ramen van de kas behoorlijk. Hoe vond je het om die scènes te schrijven?

Boven mijn computer had ik op een gegeven moment een memo hangen met 'niet te netjes' en dat sloeg zeker ook op de erotiek in Ontkiemende liefde. Het moest spannend en sexy zijn, maar ook kloppen: het moeilijkste aan het schrijven van seksscènes is dat de lezer nog begrijpt waar alle ledematen zijn en wat er gebeurt, je mag niet uit de magie van het moment getrokken worden, want dat is tijdens het lezen net zo'n afknapper als tijdens de seks. En het mag niet te plastisch worden, zo van: kijk eens wat ik durf op te schrijven.

En ja, je hebt nou eenmaal een juicy verhaal geschreven, dus ook toch even die juice-vraag: zitten er autobiografische elementen in Ontkiemende liefde?

Haha, dat zou je wel willen weten hè? Er zijn overeenkomsten tussen

Lees meer

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Jongensuren

Hanna van Vliet en Kirsten Mulder noemen de voorstelling een soort avonturenroman. 'Het gaat namelijk over haar zoektocht naar haar seksualiteit. Er komen allerlei verschillende vrouwen langs.' Wij spraken ze!

Lees verder

Phenomenon

'Onze nieuwe muziek is in iedere noot een weergave van wie OGENE is. OGENE, zonder 3, die hoef je niet te schrijven, die hoor je wel.' We spreken Lisa, over de nieuwe single en haar coming out.

Lees verder

Zij kwam voor hulp

Van clichés tot spannende ontmoetingen: Minke Douwesz's avontuur in Lesbian Pulp gaat over een jonge psychotherapeute die wel érg gecharmeerd raakt van een vrouwelijke boswachter. We spraken haar!

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden