Hé is dit ook ADHD?

Hanneke Mijnster, zelfstandig journalist, columnist en schrijver voor onder andere Libelle, Psychologie Magazine en RTL Nieuws, schreef een boek over ADHD. Ze was niet alleen laat met haar coming out, maar ook met haar diagnose. Als ze voor onrust en een eetstoornis bij de dokter komt, blijkt dat ze ADHD heeft en gaat ze daarvoor in therapie. Dan ontdekt ze dat ADHD haar eetgedrag beïnvloedt. Als Uitgeverij Volt vraagt of ze een boek over ADHD wil schrijven, is het verhaal compleet. Het boek Hé is dat ook ADHD is vanaf nu verkrijgbaar. 

Foto gemaakt door Jeanette Huisman.

In gesprek met Hanneke

Ik zie een mailtje voorbijkomen: 'Kan het om 15.15?' Het is van Hanneke en ik schrik even, want ik dacht dat de afspraak voor 13 juni stond en het is 13 mei. Ik kijk de mailwisseling na en zie dat ik mij vergist had. Geen idee meer hoe mijn hoofd er juni van heeft gemaakt. Gelukkig is het 14.45. Snel fiets ik de proefdruk van het boek door… Mazzel dat ik zelf ADHD én een hyperfocus heb. En het helpt ook dat het boek heel makkelijk leest. Dat is geen toeval. Met een overzichtelijke indeling, beeldende herkenbare verhalen én geen uitgeschreven getallen, heeft Hanneke het boek 'ADHD-proof' gemaakt. Om 15.15 is het zover: lekker van het ene onderwerp naar het andere bespreken we het boek.

Op latere leeftijd ADHD ontdekken

Alleen al bij het zien van de titels van de hoofdstukken voel ik wat emotie opkomen. Ik heb dan wel hulp gehad - op latere leeftijd – toen ik zelf tegen enkele 'ADHD-dingen' aanliep, maar ben nooit diep gaan analyseren op welke gebieden ADHD een rol speelt in mijn leven. Die hoofdstukken maken het ineens heel tastbaar. Hanneke: 'Ik schreef het boek per hoofdstuk. Toen ik het allemaal bij elkaar zag, was dat echt wel even een klap in mijn gezicht. Dat ik dacht: jeetje, ik heb hier even mijn hele leven opgeschreven.'

In het boek van Hanneke vind je niet de standaardverhalen en tips zoals 'zorg voor een vaste plek voor je sleutels'. En dat is een verademing! Zo lees je bijvoorbeeld wel over hoe Hanneke nooit echt paste in wat ik noem 'het kantoorregime'. De ongeschreven regels op kantoor: wanneer te beginnen of te stoppen, aanwezig zijn (fysiek en mentaal), pauzes, vergaderen, meedoen met koetjes en kalfjes, etc. Dat allemaal braaf opvolgen is gewoon ondoenlijk met ADHD. Na een lange weg ging Hanneke freelancen en dat bevalt haar goed! 

Verloren tijd

Ik vraag aan Hanneke of ze het al heeft verwerkt dat ze nu pas weet dat ze ADHD heeft. Het kan toch een gevoel van verloren tijd geven als je beseft dat het leven zoveel makkelijker geweest zou zijn als je het eerder had geweten. Al die tijd zonder echt gerichte hulp en tips. Het alleen moeten uitzoeken. Hanneke vertelt: 'Ik denk eigenlijk dat ik daar nog niet echt ben, omdat ik meteen doorgeschoten ben in het boek maken. Het landen begin de laatste tijd een klein beetje. Het is ook wel heel verdrietig hoe moeilijk sommige dingen zijn geweest, soms is het echt lastig. Dan trekt mijn vriendin bijvoorbeeld aan het kortste eind, omdat omdat ik weer de hele week alles heb gegeven.' Ze vertelt hoe haar vriendin

Lees meer

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Ruimte voor de tussenmens

'Het is duidelijk dat het bedachte systeem niet klopt. Dat zegt de natuur ook. Seksuele competitie is niet waar alles om draait. Ik hoop dat mensen het na het lezen van mijn boek ook beter snappen.'

Lees verder

Ik val niet, ik dans

Nieuws over Hanna van Vliet! De actrice, die je natuurlijk kent als Anne in de populaire serie ANNE+, speelt de hoofdrol in een nieuwe feelgood dramaserie gebaseerd op het gelijknamige boek van Margot van Schayk.

Lees verder

Speelveld van de dood

Kat en Lisa raken verstrikt in de intriges van het vrouwenvoetbal in het vierde deel van de succesvolle serie over de zusjes Kauffmann. Win een gesigneerd exemplaar!

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden