Elmer: platland

Elmer brengt op 18 oktober haar langverwachte debuutalbum platland uit. Het album is wederom tot stand gekomen met producer Steven Ivo. Platland is gemixt door Tom Ruijg en gemasterd door Marco Antonio Spaventi (De Jeugd Van Tegenwoordig). De titeltrack platland is nu uit.

Platland markeert een nieuwe fase in Elmers muzikale reis, waarbij ze haar conflicterende gevoelens over Nederland onderzoekt. Op het album deelt Elmer met humor en eerlijke teksten de binnenkant van haar hoofd. Waar haar eerdere werk gekenmerkt werd door chaotische stijlwisselingen, biedt platland een diepere, introspectieve kijk op thema's als nationale identiteit en maatschappelijke verdeeldheid. Het gaat over haar razende frustratie over Nederland, maar ook over de zoektocht naar inkeer, met als hoofdvraag: waarom ben ik zo boos op mijn medemens? Elmer zegt hierover: 'Met platland wil ik zowel de mooie als de lelijke kanten van Nederland belichten en mijn persoonlijke relatie met dit land tot in het diepste onderzoeken. Platland is een reis langs de liefde voor het idyllische dorp waar ik vandaan kom, mijn verbazing over burenruzies en mijn gevoel opgesloten te zitten in een algoritme waardoor ik geen contact meer kan maken met mijn anders denkende landgenoten. De muziek klinkt, naast enkele vrolijk chaotische nummers zoals mensen van me gewend zijn, ingetogener en meer naar binnen gekeerd. De kleine schreeuwlelijk zal altijd een onderdeel van mij blijven, maar er is een bepaalde rust over me gedaald: een stap naar muzikaal volwassen worden'

De eerste single is meteen een duidelijke introductie over waar het album over gaat. 'Het nummer gaat over mijn ingewikkelde relatie met Nederland en mijn wens om dit land totaal kapot te maken. Een stampende beat voor stampende mensen, onder begeleiding van een gestoorde kazoo.' 

Platland is de opvolger van de EP ELMERS (2023), EP Nothing Ontploffing (2023) en de EP Ekster (2022). De energieke Amsterdamse rapper heeft zich sinds haar doorbraak in 2021 met de provocerende hit Je Vader gevestigd als een unieke, onconventionele stem in de muziekwereld. Bekend om haar rauwe eerlijkheid en opvallende optredens, heeft Elmer afgelopen jaren indruk gemaakt op festivals als Lowlands, Pukkelpop en ESNS. Naast het album komt Elmer met een gloednieuwe liveshow en een stripboek ontwikkeld door Saskia Janssen van Studio Ski. Kopers van de fysieke LP krijgen het stripboekje bij het album.

Voor de nieuwe clubtour neemt Elmer afscheid van haar DJ-hond Skipper en verwelkomt ze twee dansers en een opvallend 2D decor. In plaats van haar kenmerkende mannen kostuum met snor, stapt Elmer nu het podium op als punk-versie van het Zeeuws meisje, compleet met knalgroene kaplaarzen en een oranje haardos. 'Ik wil een artiest zijn die continu verrast, iemand waarvan je niet kunt voorspellen wat ze nu weer zal doen', zegt Elmer. 'Elke tour is een nieuw avontuur, een nieuwe manier om de regels van het podium en de popmuziek uit te dagen'. Elmer blijft vastberaden om de verwachtingen over hoe een vrouwelijke artiest zou moeten klinken en eruit zou moeten zien te doorbreken.

Tourdata vind je hier: www.elmermuziek.nl/tour

 


*

Blijf op de hoogte:

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Adoptie of niet?

'Mijn vrouw en ik willen graag kinderen samen, maar we zien het niet zitten om zwanger te worden. Adoptie lijkt me daarom de beste optie. Helaas is mijn vrouw daar pertinent op tegen.' Wat zou jij doen?

Lees verder

Be Proud

Ode aan diversiteit en inclusiviteit: 'Identiteit staat centraal en we verwelkomen de queer community. Ontmoet gelijkgestemden, voel je vrij, dans, geniet en vier de liefde en het leven.' Win tickets voor Kirsten van Teijn!

Lees verder

Dyke March of Amsterdam

'We gebruiken het woord 'Dyke' als een brede, inclusieve term, die alle queer mensen omvat die zich verbonden voelen met de lesbische identiteit en het lesbisch activisme.'

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden