Dyke March of Amsterdam

Activist Irene Hemelaar vertelde ons deze zomer over een jonge generatie die schijnbaar vanuit het niets het lesbisch activisme doet oplaaien en prominent zichtbaar is met de Dyke March of Amsterdam, een protestmars van - tegenwoordig - circa 1,5 uur door de stad. Dit jaar begon en eindigde de mars in het Westerpark. De organisatie is moeilijk te strikken voor interviews, maar het is ons toch gelukt!

Mysterieus gesprek

Voor de geïnterviewde gebruik ik in het artikel de voornaamwoorden die/diens, maar dat wil niet perse zeggen dat dit de juiste voornaamwoorden zijn van de geïnterviewde. Wel dat genderneutraal voor het collectief de voorkeur heeft. De organisatie wil niet als aparte individuen, maar als collectief naar voren treden. Er wordt onafhankelijk en zonder subsidies gewerkt. Zo wordt pinkwashing voorkomen of sturing waar de organisatie zich niet in kan vinden.

Als de geïnterviewde tijdens het videobellen diens naam in beeld ziet, drukt die mij dan ook al snel op het hart om die niet te gebruiken. Ik vind het een mooi statement; hoe kun je beter aangeven dat je een collectief bent?

De organisatie

Dyke March of Amsterdam is een collectief dat nog niet zo lang geleden, in 2022, begon met de eerste Dyke March. De organisatie bestond uit slechts vier personen die graag een protestmars voor lesbi's wilden in Nederland, want die was er nog niet. Bij de afgelopen Dyke March of Amsterdam liepen er 200 mensen mee. Er waren vooral jongeren, maar ook Irene Hemelaar die zich, zoals ze het zelf noemt, 'een soort oma van de groep' voelde. Zij was één van de drie sprekers bij het homomonument, een passende tussenstop tijdens de protestmars.

Inmiddels bestaat de organisatie uit tien mensen en is Villa Mina in Amsterdam de vergaderlocatie. De leden wonen veelal in Amsterdam en komen zowel uit binnen- als buitenland. Het gaat niet om een 'groepje vrouwen die op vrouwen vallen' maar om mensen die aansluiting vinden bij de Dyke March of Amsterdam. Het gaat om inclusiviteit, zowel bij het collectief als bij de mensen die meelopen met de Dyke March of Amsterdam.

De manier waarop het collectief zich organiseert wijkt af van hoe eerdere generaties het aanpakten. Zo zijn alle taken over verschillende werkgroepen verdeeld. Er is bijvoorbeeld een werkgroep die posters ontwerpt en een werkgroep die de vergunningen regelt. Ook wordt er samengewerkt met andere activistische groepen. Er geen website, wel een Instagram account. Degene die ik interview vertelt: 'Daar komt wel verandering in, er komt na de zomer een website!' Wie dus de plannen van de Dyke March of Amsterdam in de gaten wil houden: volg het collectief op Instagram.

Inclusiviteit op z'n max!

In de organisatie staat inclusiviteit voorop. Degene die ik interview legt uit dat het collectief en de mensen die meelopen een brede groep is met bijvoorbeeld transpersonen, mensen die de pronouns he/him gebruiken, mensen van kleur, mensen met een beperking, etc. Er wordt gedacht aan diverse vormen van werken aan inclusiviteit, zoals het inbouwen van plekken waar het minder druk is of koptelefoons met noisecanceling voor mensen die snel overprikkeld zijn. Ook wordt er gedacht over hoe mensen met een fysieke beperking toch mee kunnen 'lopen' en is er bijvoorbeeld in de laatstgenoemde situatie al eens een bakfiets gebruikt. Zeker nu de wandeling niet meer 45 minuten, maar eerder 1,5 uur duurt, is dat extra belangrijk.

Het meest belangrijke van de Dyke March of Amsterdam? Dat je jezelf mag zijn en dat je helemaal zelf bepaalt of je jezelf als lesbi identificeert. Het collectief wil graag benadrukken dat de mars voor iedereen is die zich met de term lesbisch verbonden voelt, en 'dat je daarvoor niet per definitie een vrouw hoeft te zijn.'

Meedoen of meelopen volgend jaar?

Je kunt altijd contact zoeken als je wilt meehelpen met de Dyke March of Amsterdam. Er zal vast t.z.t. een oproep zijn voor vrijwilligers. Actief op de hoogte blijven kan ook via de link in bio (@Instagram) waar je je kunt aanmelden voor de What'sApp groep van de organisatie. Heb je al meegelopen met de Dyke March en wil je feedback geven of foto's delen? Dan kan dat ook via de link in bio op Instagram.

De afgelopen wandelingen was het altijd mooi weer en we hopen natuurlijk dat het volgend jaar tijdens de wandeling weer heerlijk weer is. Iedereen die volgend jaar mee wil lopen, is welkom. Zoals het collectief het zelf verwoordt: 'We gebruiken het woord 'Dyke' als een brede, inclusieve term, die alle queer mensen omvat die zich verbonden voelen met de lesbische identiteit en het lesbisch activisme. De March is voor alle dykes en iedereen die hen steunt!'

Juist ook de oudere generaties zijn welkom, want zo vertelt degene die ik interview: 'We willen een zo inclusief mogelijke groep en de oudere generatie is nog niet zo sterk vertegenwoordigd.'

Vind je het te lang duren tot juli/augustus volgend jaar voor de volgende Dyke March Amsterdam? Dan vind je het misschien wel leuk om lid worden van de boekenclub: meer hierover vind je op het Instagram account.

Ik sluit het gesprek af. En ik zie het volgend jaar wel gebeuren: op naar de 2.000 mensen voor de Dyke March in Amsterdam! Kunnen ze op jou rekenen?

*

Blijf op de hoogte:

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

ARXX: Good Boy

ARXX heeft een missie: het verspreiden van 'queer joy'. Op 4 oktober komt het nieuwe album uit en nu alvast de single 'Swim' om transjongeren een hart onder de riem te steken.

Lees verder

Ideale plek

Het weekje Malta is achter de rug. Heerlijk was het. Snel werd duidelijk waarom het land op nummer 1 staat op de ranglijst van Europese LHBTIQ-vriendelijke landen. Wat een eyeopener.

Lees verder

Adoptie of niet?

'Mijn vrouw en ik willen graag kinderen samen, maar we zien het niet zitten om zwanger te worden. Adoptie lijkt me daarom de beste optie. Helaas is mijn vrouw daar pertinent op tegen.' Wat zou jij doen?

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden