Gezonde routine op reis

Ga je binnenkort op vakantie? Heerlijk vooruitzicht! Even helemaal aan niets hoeven denken en vooral genieten van de rust, de omgeving, uiteraard ook het lekkere eten en drinken. Hoe komt het dat mensen na een vakantie op de weegschaal gaan staan en een paar kilo zijn aangekomen? Vaak is dat voornamelijk door het vocht dat ons lichaam vasthoudt. Het eten in het buitenland is vaak net even wat zouter en we eten vaak meer koolhydraten, wat ook zorgt voor het vasthouden van vocht. Tel daar nog een paar cocktails, biertjes en wijntjes bij op en het is niet zo heel vreemd dat de weegschaal ineens een wat hoger getal aangeeft dan voor je vakantie. Toch is het wel belangrijk om ervoor te zorgen dat je dit tijdens je vakantie in de gaten houdt en niet onnodig veel eet en drinkt. Hoe je dit het beste kunt doen, leggen we je graag aan de hand van een aantal voorbeelden uit.

Zorg voor evenwichtige voeding

Wat vooral belangrijk is tijdens je reis, is dat je kiest voor evenwichtige voeding. Dat wil zeggen dat je kiest voor maaltijden die rijk zijn aan groenten en fruit, maar ook voldoende eiwitten, gezonde vetten en complexe koolhydraten bevatten. Dit begint natuurlijk al met lekker fruit om mee te nemen in het vliegtuig, zodat je direct goed begint aan je reis. Het voordeel van fruit is dat het je een langdurig verzadigd gevoel geeft en het nog gezond voor je is ook. Hoe fijn is dat? Uiteraard is het ook belangrijk om tijdens je verblijf te zorgen voor gezonde voeding. Omdat er niet in ieder land evenveel keuze is, raden wij aan om zo min mogelijk te kiezen voor bewerkt voedsel. Gelukkig is er in de meeste landen meer dan genoeg groente en fruit voorhanden, dus ook dat zal geen probleem moeten zijn.

Drink voldoende

Voldoende drinken is natuurlijk altijd belangrijk, maar nog belangrijker wanneer je op reis gaat. Bijvoorbeeld wanneer je naar een warm land gaat, is het logisch dat je meer vocht verliest en dit dus ook weer aangevuld moet worden. Daarbij komt ook dat ons lichaam genoeg vocht nodig heeft om goed te kunnen functioneren. Daarbij raden we wel aan om koffie en andere cafeïnehoudende dranken te verminderen en ook frisdranken met veel suiker te laten staan. Door voldoende te drinken voorkom je de kan op uitdroging, wat op lange termijn kan zorgen voor serieuze klachten, maar ook in het begin kan zorgen voor hoofdpijn en vermoeidheid.

Zorg voor voldoende beweging

Kies je voor een zon, zee en strandvakantie? Dan is de kans redelijk groot dat je niet heel veel beweegt. Toch is het wel verstandig om jezelf aan te wennen op vakantie iedere dag even een half uurtje te gaan wandelen. Het voordeel van bewegen is dat het zorgt voor soepele spieren, maar ook het verteren van voedsel bevordert. Ga bijvoorbeeld iedere ochtend een uur wandelen langs de boulevard.

Voldoende slapen

Waar de een op vakantie juist ontzettend goed slaapt, merken we dat dit lang niet voor iedereen het geval is. Toch is het wel belangrijk om ervoor te zorgen dat je goed slaapt. Ook tijdens een vakantie is het namelijk belangrijk om tot rust te komen. We beseffen ons namelijk vaak niet wat voor impact de eerste paar dagen in een ander land op ons hebben. Dit is niet alleen mentaal het geval, maar ook lichamelijk. Zorg er dus voor dat je minimaal tussen de zeven en negen uur slaap krijgt en ook af en toe op het strand even de ogen dicht doet. Uiteraard moet je je wel goed insmeren, want ook verbranden is schadelijk voor je gezondheid.

*