Coming Out Day

Vandaag is Coming Out Day! Op deze dag wordt er internationaal extra aandacht aan de sociale acceptatie van de LHBTIQ+ gemeenschap. Coming Out Dag vond voor het eerst plaats in 1988. Sinds 2009 wordt er ook in Nederland ruimschoots aandacht aan besteed. Van 2009 tot en met 2014 had Coming Out Day, net zoals Amsterdam Pride, elk jaar een ander thema. Sindsdien is er geen thema meer vastgesteld en streven we ernaar dat 'iedereen het hele jaar door zichzelf moet kunnen zijn.'

En dat laten we elk jaar weer zien, op verschillende manieren. Zo wordt de regenboogvlag traditiegetrouw op veel plekken gehesen. Ook worden er allerlei activiteiten georganiseerd rondom uit de kast komen.

De Gender and Sexuality Alliance (GSA) besteedt ook elk jaar aandacht aan Coming Out Day. De GSA is een groep scholieren die pleit voor een veilige schoolomgeving, ongeacht je gender of seksualiteit. Je leest er hier meer over.

Dit jaar zijn er veel bekende personen uit de kast gekomen. Hoe deden ze dat? Wij lichten er een paar voor je uit!

Celebrities uit de kast: Reneé Rapp

Aan het begin van haar carrière noemde zangeres en actrice Reneé Rapp (24) zichzelf 'de biseksuele Justin Bieber.' Maar tijdens haar optreden in Saturday Night Live in juni 2024 kwam ze uit de kast als lesbisch. Ze deed een humoristische sketch, waarin ze de oorspronkelijke tekst waarin ze als biseksueel werd aangeduid veranderde naar 'lesbisch.' Dit gaf haar de ruimte om haar identiteit publiekelijk te bevestigen​.

In haar privéleven deelde ze dit al eerder met haar vrienden, maar ze vond het moeilijker om het aan het grote publiek bekend te maken. 'Als je biseksueel bent, wil je jezelf bijna gaan bewijzen, dus ik dacht dat het daarom ging. Maar uiteindelijk realiseerde ik me dat ik gewoon lesbisch ben.' Rapp vertelt dat uit de kast komen 'de meest lonende, bevestigende  en spannendste ervaring ooit' is geweest.

Rapp is vooral bekend geworden door haar rol als Regina George in de Broadway musical (2019-2020) en film (2024) Mean Girls. Ze droeg ook bij aan de soundtrack van de film. [bron]

Chappell Roan

Een andere beroemdheid die openlijk uitkomt voor haar queer identiteit is zangeres Chappell Roan (26). In interviews vertelt ze vaak dat haar queer identiteit een belangrijke rol speelt in zowel haar persoonlijke leven als haar artistieke expressie. Ze heeft lang met haar seksualiteit geworsteld door haar christelijke opvoeding. Zo vertelt ze in een interview met The Guardian: 'Ik groeide op met het idee dat homo zijn een zonde was.' Naarmate ze meer in contact kwam met de LHBTIQ+ gemeenschap en zichzelf meer de ruimte gaf om te experimenteren, kon ze haar seksualiteit volledig omarmen. Roan noemt het schrijven van muziek een belangrijk middel om deze verkenningsreis te maken. [bron] Haar nummers en videoclips hebben dan ook een duidelijke queer ondertoon. Dit zie je bijvoorbeeld terug in de videoclip van haar nummer 'Pink Pony Club,' waar ze haar ervaringen met geloof en identiteit deelt, in de hoop anderen te inspireren om hun identiteit te omarmen.

Fun fact: Chappell Roan's muziek is binnen korte tijd extreem populair geworden. Haar nummers zijn wereldwijd miljarden keren geluisterd. En toen ze afgelopen september een MTV Video Music Award won, droeg ze deze op aan 'Queer & Trans People That Fuel Pop' en stak ze jongeren in het midwesten van de VS een hart onder de riem [deadline].

Jessica Gunning

Heb jij de Netflix show Baby Reindeer al gezien? De show vertelt een waargebeurd verhaal over een man die wordt gestalkt door een vrouw die hij ontmoet in een bar. Jessica Gunning (38) speelde de stalker. In 2024 kwam ze publiekelijk uit de kast als lesbienne, hoewel ze zelf al in 2022 tot dit inzicht was gekomen. Hoewel ze veel LHBTIQ+ vrienden had, had ze niet eerder door dat zij zelf ook tot die gemeenschap behoorde. Pas op haar 36e 'viel alles op zijn plek' en begreep ze zichzelf eindelijk beter.

Ze blikt ook met humor terug op haar jeugd, waarin er eigenlijk al duidelijke signalen waren. Zo was ze verslaafd aan de serie The L Word en vond ze dat haar kledingstijl al veel weggaf: 'Als tiener droeg ik tuinbroeken, had ik een buiktasje en droeg ik een pet achterstevoren. Dus waarschijnlijk dachten de mensen om me heen: 'Wanneer komt ze nou eens uit de kast?', vertelt ze in een interview met Entertainment Magazine. Toch duurde het jaren voordat ze haar eigen seksualiteit erkende en volledig besefte wat dit betekende. Haar coming out bracht haar een gevoel van bevrijding, waardoor ze zich nu meer verbonden voelt met haar ware zelf.

Jessica Madsen

Bridgerton-ster Jessica Madsen (32) kwam aan het begin van de pride maand uit de kast. Ze verkondigde haar queer identiteit op Instagram. 'Ik ben verliefd op een vrouw,' schreef ze. 'Ik ben er trots op en iedereen mag het weten!' Jessica speelt Cressida Cowper in het kostuumdrama Bridgerton. De serie is te zien op Netflix.

Sophia Bush

Sophia Bush (42), bekend van One Tree Hill, kwam dit jaar uit de kast als queer. 'Ik heb eindelijk het gevoel dat ik kan ademen,' vertelde ze in een interview met Glamour. 'Het heeft 41 jaar geduurd om hier te komen,' vervolgt ze. 'Ik denk dat ik altijd heb geweten dat mijn seksualiteit zich ergens op een spectrum bevindt. Op dit moment identificeer ik mezelf met het woord queer. Ik kan het niet zeggen zonder te lachen. En dat voelt heel goed.' Verder geeft ze aan hoe belangrijk ze het vindt om haar identiteit te omarmen, vooral gezien de huidige politieke problemen waar de LHBTIQ+ gemeenschap mee te maken heeft.

 

Coming Out Dag door het hele land

Coming Out Dag wordt door het hele land gevierd. Zo staat Nijmegen de hele maand oktober in het teken van Coming Out Dag. Van 1 t/m 31 oktober worden er daar diverse activiteiten georganiseerd, bedoeld om mensen samen te brengen, hun identiteit te vieren en belangrijke kwesties rond de LHBTIQ+ gemeenschap aan te kaarten.  Op Coming Out Dag zelf hijst de wethouder traditiegetrouw samen met een aantal basisschoolleerlingen de grote pridevlag aan de Stevenskerk. De rest van de dag zijn er allerlei activiteiten voor jong en oud, met film, theater, debat, een kledingruil en een afterparty. Verder is er in de avond een polyborrel voor iedereen die bezig is met of geïnteresseerd is in polyamorie.

Coming In: Arnhem

Arnhem doet het dit jaar iets anders met een Coming In Week in plaats van een Coming Out Dag. De Coming In Week draait om het vinden van aansluiting binnen de regenbooggemeenschap: een kleurrijke en diverse groep mensen met een unieke culturele identiteit en een rijke geschiedenis. Coming In staat voor het proces van jezelf ontdekken en vinden binnen de gemeenschap. Tot en met 13 oktober zijn er allerlei verschillende activiteiten in de stad georganiseerd waar Coming In centraal staat. Zo organiseren de eigenaren van Queer Café de Kurk een queer feestje en een spelletjesmiddag!  Ga voor het volledige programma naar de website: cominginweek.nl

Coming Out Week Den Haag

Den Haag wil een stad zijn waar inclusie de norm is en waar iedereen de mogelijkheid heeft om volwaardig en gelijkwaardig in de samenleving mee te doen. Daarom wordt er deze week speciaal aandacht gevraagd voor seksuele, sekse- en genderdiversiteit tijdens de Coming Out Week, 'omdat je in onze stad je kleurrijkste zelf mag zijn.' Je kunt bijvoorbeeld meer leren over queer geschiedenis tijdens een rondleiding door het Mauritshuis, je eigen 'Gender Zine' maken en deelnemen aan de workshop (Durf) jezelf (te) zijn van Mil Colores. Op de website vind je het hele programma.

Regenboogweek Gouda

In Gouda is er de hele week van alles te doen in het kader van Coming Out Dag. Nog tot en met 20 oktober pakt de Regenboog Alliantie Gouda groots uit met de Regenboogweek. Net als voorgaande jaren wordt er samengewerkt met grote culturele instellingen en partners in de stad om samen diversiteit en inclusie volop te vieren. Zo is er een Queer Café, queer filmavond en een queer Shakespeare theatervoorstelling! Hier vind je meer info.

Coming Out Day Leuven

In Nederland hangen provincies en gemeenten de regenboogvlag uit op Coming Out Dag, maar in ons buurland gaat dat iets anders. Bij Vlaamse en Brusselse gemeentes wordt de regenboogvlag op de Internationale Dag tegen Homofobie en Transfobie (IDAHOT) op 17 mei uitgehangen. Toch wordt er in Leuven (Vlaanderen) ook op 11 oktober aandacht besteed aan Coming Out Dag. Op 11 oktober is de film Deux te zien in Kinepolis in Leuven. Achteraf is er een panelgesprek over uit de kast komen op latere leeftijd. Meer info vind je hier.

 

*

Lees ook:

 

Blijf op de hoogte!

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Terug in de kast in Marokko?

'De familie ginder weet niet van mijn lesbische identiteit. Volgens mijn vader is Marokko nog niet ver genoeg met de acceptatie. Ik kan er maar beter over zwijgen, aldus hem. Hier heb ik dus geen zin in.' Wat zou jij doen?

Lees verder

Hate crime-wet

Tweede Kamer stemt voor hate crime-wet! De wet maakt het mogelijk om daders van discriminerende criminaliteit zwaarder te bestraffen en gaat nu voor instemming naar de Eerste Kamer.

Lees verder

EU: Verbied conversie therapie

'Dit is een kans voor onze gemeenschap, vrienden, familie en allies om onze stemmen te gebruiken voor de veiligheid en het welzijn van alle LGBTIQA+ burgers in de EU.' Teken ook tegen conversie therapie.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden