Nu op het wereldtoneel wordt verkondigd dat er slechts twee seksen en genders zijn en er actieve pogingen worden gedaan om seksediversiteit uit te wissen, is het essentieel om intersekse-ervaringen zichtbaar en vindbaar te maken.
IHLIA LGBTI Heritage legt zich toe op het archiveren van de verhalen en objecten van diegenen wiens lichaam de mythe van de gendertweedeling uitdaagt. IHLIA zet zich in dit erfgoed voor de toekomst veilig te stellen, zodat het heden ook de toekomst kan blijven inspireren.
Wie mag het verhaal over intersekse vertellen? Tot nu toe namen artsen en wetenschappers steeds het woord als expert, maar IHLIA wil iedereen uitdagen om naar de mensen zelf te luisteren: hoe ervoeren zij de verregaande medicalisering, de operaties en de geheimhouding vanaf de jaren 1950? En hoe verging het hun voor die tijd?
IHLIA heeft het begin gemaakt van het archiveren van de geschiedenis van intersekse in Nederland aan de hand van mondelinge geschiedenis. De tentoonstelling I van intersekse geeft een meervoudig beeld van alle verschillende soorten ervaringen en stemmen, jong en oud.
'Wij zijn hier. Sterker nog, wij zijn overal: wij zijn je buren, je vrienden, je docenten, je filmsterren, je rocksterren, je theatermakers, je kunstenaars, je broers en zussen, je ouders. Intersekse, wij bestaan!' Aldus intersekse-activist Sharan Bala, mede-regisseur van de documentaire Kiezen, snijden, zwijgen (2024).
De tentoonstelling is nog twee weken te bezoeken. Tot en met 16 februari kun je elke dag gratis bij IHLIA terecht. Op 8 februari vindt bij de tentoonstelling een meet-up plaats (zie hieronder) voor mensen met een intersekse ervaring, hun familie en vrienden en de bredere lhbtq+-gemeenschap, over het doorbreken van zwijgen en taboes, mensenrechten, het vertellen van verhalen en het vieren van intersekse joy.
I van intersekse is een samenwerking tussen IHLIA LGBTI Heritage, NNID, Expertisecentrum voor seksediversiteit, Sharan Bala, kunstenaar en activist, en cultuurwetenschapper Margriet van Heesch.
Meer info op de website van IHLIA: I van intersekse
Intersekse Meet-up
Ben je geïnteresseerd in het samen doorbreken van het aangeleerde zwijgen en de zweem van mysterie rondom intersekse ervaringen, dan is dit iets voor jou.
Op 8 februari organiseren IHLIA LGBTI Heritage, stichting Spread the Word en NNID, expertisecentrum voor seksediversiteit, een meet-up over het doorbreken van zwijgen en taboes, mensenrechten, het vertellen van verhalen en het vieren van intersekse joy.
Iedereen is welkom: activisten, wetenschappers, kunstenaars, politici, dichters, en geïnteresseerden uit de lhbtq+-community.
We hopen dat vooral diegenen komen die zelf een intersekse ervaring hebben, samen met hun vrienden, geliefden en familie. Degenen uit de intersekse community die het nodig hebben, kunnen een verzoek indienen voor een reiskostenvergoeding.
De meet-up vindt plaats bij de tentoonstelling I van intersekse die tot en met 16 februari bij IHLIA te zien is. In de tentoonstelling vind je videofragmenten met verhalen van mensen met een intersekse ervaring, een tijdlijn van de intersekse beweging in Nederland, en belangrijke publicaties en objecten rondom intersekse activisme.
Tijdens deze middag kun je kennismaken met mensenrechtenactivisten uit de intersekse beweging zoals Sharan Bala en Miriam van der Have en nog veel meer frontrunners op het gebied van intersekse emancipatie. De middag wordt begeleid door:
Sharan Bala (Spread the Word Foundation) is kunstenaar, workshoptrainer en mede-regisseur van de documentaire Kiezen, snijden, zwijgen waarin zij en Marieke Schoutsen breken met het zwijgen en hun intersekse ervaringen delen en onder de loep nemen. Sharan is oprichter van Spread the Word, een stichting die ruimte creëert voor mensen met een intersekse ervaring om samen te komen, zich inzet voor maatschappelijk begrip en het vieren van intersex joy.
Miriam van der Have (NNID) is directeur-bestuurder van NNID, de Nederlandse organisatie die zich sinds 2013 politiek en maatschappelijk inzet voor de rechten van mensen met een intersekse ervaring. Miriam is een baanbrekende activist, die onder meer actief is geweest in het bestuur van ILGA Europe en mede-oprichter is van OII, Organisation Intersex International, een Europees georganiseerde mensenrechtenorganisatie.
We zien ernaar uit je te ontmoeten! Aanmelden niet verplicht, wel gewenst via: aanmelden@ihlia.nl
*
Blijf op de hoogte: