IDAHOT 2021

Op 17 mei is het IDAHOT, Internationale Dag tegen Homofobie, Bifobie en Transfobie. Deze dag wordt jaarlijks wereldwijd gevierd om aandacht te vragen voor geweld en discriminatie op grond van iemands seksuele voorkeur, genderidentiteit, expressie of geslachtskenmerken. Om inclusief te zijn en de veelkleurigheid van de samenleving in seksuele oriëntaties en gender identiteit en expressie te benadrukken, staat 17 mei voor 'een wereldwijde viering van seksuele en gender diversiteit'. [bron]

IDAHOT is voortgekomen uit een nationale dag tegen homofobie die de Canadese organisatie Fondation Émergence in 2003 organiseerde, toen nog op 1 juni. Sinds 2005 wordt de Internationale Dag tegen Homofobie en Transfobie ook in andere landen gevierd, maar dan op 17 mei. De reden dat IDAHOT jaarlijks op 17 mei plaatsvindt is omdat op die dag in 1990 de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) homoseksualiteit officieel schrapte van de internationale lijst van psychische aandoeningen.

Oorspronkelijk werd op deze dag discriminatie tegen homoseksuele mannen en lesbische vrouwen aangekaart, en heette het toen nog International Day Against Homophobia (IDAHO). In 2009 werd ook Transphobia aan deze naam toegevoegd, waardoor de afkorting veranderde in IDAHOT.

Beeld: May17.org

Together: Resisting, Supporting, Healing!

Elk jaar behandelt de IDAHOT een specifiek thema. Het thema van dit jaar is 'Together: Resisting, Supporting, Healing!' Dit krachtige thema is gekozen als reactie op de uitdagingen waar de wereld het afgelopen jaar voor heeft gestaan.

In een persbericht waarin het thema werd aangekondigd wordt gesteld dat de wereldwijde pandemie nog lang niet voorbij en deze zal een langdurige impact hebben op activistische bewegingen en de strijd voor gelijke rechten: 'In deze tijd van chaos, pijn en voortdurende uitdagingen, hopen wij dat we dit jaar door een wereldwijde bewustwording tijdens de Internationale Dag tegen homofobie, transfobie en bifobie inspiratie kunnen blijven bieden.'

IDAHOT wordt wereldwijd in meer dan 130 landen gehouden, ook in landen waar de LHBT+ gemeenschap nog steeds wordt gecriminaliseerd. Ook in Nederland worden verschillende online én offline evenementen georganiseerd in het kader van de IDAHOT. Daarnaast zijn er interessante documentaires en – series over LHBT+ thema's te zien op de televisie. 

 

Offline

IDAHOT Avondgebed in Rotterdam

Het jaarlijkse IDAHOT Avondgebed vindt dit jaar in Rotterdam plaats in de Hoflaankerk en is georganiseerd door de Protestantse Kralingen en de Oecumenische Roze Vieringen, die LHBT'ers in Rotterdam een 'kerkelijk' thuis bieden. Lees hier meer.

IDAHOT Almere

Op maandag 17 mei 2021 wordt op het Stadhuisplein van Almere een manifestatie georganiseerd in het kader van de Internationale Dag tegen homofobie, bifobie, transfobie en interseksefobie. Een dag waarop lhbtiq+ organisaties internationaal aandacht vragen voor het verschijnsel haat en de sociale onwenselijkheid daarvan. Lees hier meer.

Expositie TROTS!

De Regenboog Alliantie Gouda organiseert in het kader van IDAHOT de expositie 'TROTS!' van 12 t/m 26 mei. Deze buitenexpositie is een project van Pride Photo Nijmegen en vindt plaats op de Nieuwe Markt in de Goudse binnenstad. De expositie laat levensgrote foto's van transgender modellen zien om een positief tegengeluid te bieden aan discriminatie van transgender personen.

De officiële opening vindt plaats op maandag 17 mei om 15.00 uur op de Nieuwe Markt door wethouder Corine Dijkstra (Diversiteit, Burgerschap en Inclusie), storyteller Iris van der Graaf (COC) en projectleider Wouter Christiaens. Voorafgaand zullen vanaf 13.00 uur een aantal afgebeelde modellen aanwezig zijn om bezoekers en voorbijgangers informatie te geven en met hen in gesprek te gaan. Lees hier meer.

 

Online

TransTalks

Na afloop van de officiële opening van de expositie 'TROTS!' wordt er om 20:00 's avonds vanuit de Chocoladefabriek de talkshow TransTalks uitgezonden. Lisa van Ginneken, het eerste transgender Tweede Kamerlid (D66) en oud-voorzitter van Transvisie en Ryan Ramharak, beleidsmedewerker bij het OCW, gaan onder leiding van Iris van der Graaf, bestuurslid van Rotterdam Pride en Transcafé COC Rotterdam, met elkaar in gesprek over genderdiversiteit en de functie van rolmodellen bij acceptatie. De talkshow wordt via een livestream uitgezonden! Lees hier meer.

Poink: Online huiskamercafé

Ook tijdens het door Poink georganiseerde online huiskamercafé, een ontmoetingsplek voor vrouwen-die-van-vrouwen-houden (LBTQ+), wordt aandacht besteed aan de Internationale Dag tegen Homofobie en Transfobie. Het thema voor dit huiskamercafé is 'Express Yourself:' Hoe geef jij uiting aan je geaardheid, aan je seksuele voorkeur, aan precies wie jij bent? Hoe laat jij jezelf zien als lesbische vrouw – of als biseksuele vrouw of als transvrouw die (ook) op vrouwen valt of ….? Wat laat je van jezelf zien? Hoe uit jij je en hoe hangt dat samen met je geaardheid of je genderexpressie? Wat kom je daarin tegen? Hoe reageert je omgeving of wanneer is het spannend om jezelf te zijn? Wanneer gaat het je makkelijk af? Is het ook weleens lastig of ingewikkeld? Lees hier meer.

IDAHOT Zine-Workshop

Heb jij altijd al je eigen Zine willen maken, maar geen idee hoe je moet beginnen? Anders dan een 'gewoon' tijdschrift, is een Zine vaak gericht op een minderheidspubliek. Wil jij zelf je eigen IDAHOT Zine samenstellen? Doe dan mee met de 'RaezorBeam IDAHOT Zine-Workshop', gegeven door Rae Parnell. Rae is een kunstenaar die community-building doet via workshops en is daarnaast ook danser, curator en facilitator bij worm.org. Hij vertelt je graag over de geschiedenis van zine-maken en geeft je stap voor stap instructies bij het bedenken en maken van je eigen IDAHOT-zine. Lees hier meer.

 

Televisie

De roze revolutie: Solidariteit

Ook is op 17 mei de tweede aflevering van 'De roze revolutie' te zien, waar regisseur Michiel van Erp vanuit zijn persoonlijke verwondering de historie van de LHBTQIA+- beweging in Nederland onderzoekt in de afgelopen vijftig jaar. De tweede aflevering gaat over solidariteit. Ondanks het feit dat de solidariteit onderling in de LHBT+ beweging sterk is gegroeid tijdens het aidsvirus in de jaren 80, voelt niet iedereen zich anno 2021 nog geborgen. Solidariteit of het gebrek daaraan wordt zichtbaar bij transgenders en jongeren hebben nog steeds angst om 'uit de kast' te komen. Bekijk deze aflevering om 20:25 op NPO2 of op NPO start. Lees hier meer over de serie.

2Doc Kort: Je Lichaam je Wapen (c) HUMAN

Op dezelfde avond is er een korte documentaire te zien over het kunstenaarscollectief Mamba Negra in de Braziliaanse stad São Paulo, die strijdt voor gelijke rechten voor homo's, lesbiennes en transgenders. Zij transformeren zich tot levende kunstwerken en creëren niet alleen eigen veilige plekken, maar gaan ook de straat op. De documentaire is om 21:10 te zien bij HUMAN op NPO 2 en NPO Start. Lees hier meer.

 

Update- Op 17 mei 2021 laat COC Nederland weten:

Uit een speciaal IDAHOBIT-onderzoek van de belangenorganisatie ILGA-Europe blijkt dat ons land opnieuw buiten de Europese top 10 valt van landen waar LHBTI-mensenrechten goed geregeld zijn.

In ons land krijgen ongeveer zeven op de tien LHBTI’s in hun leven te maken met fysiek of verbaal geweld om wie ze zijn. Dat cijfer ligt waarschijnlijk nog hoger voor mensen die bijvoorbeeld zwart en transgender zijn, of te maken hebben met een andere stapeling van non-discriminatiegronden.

Het COC pleit onder meer voor hogere wettelijke straffen bij discriminerend geweld (hate crime wetgeving), gespecialiseerde discriminatierechercheurs bij de politie, en meer en betere aandacht op school om geweld te voorkomen.

Lees het hele artikel op de website van COC Nederland.

 

*

Blijf op de hoogte!

 

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Terug in de kast in Marokko?

'De familie ginder weet niet van mijn lesbische identiteit. Volgens mijn vader is Marokko nog niet ver genoeg met de acceptatie. Ik kan er maar beter over zwijgen, aldus hem. Hier heb ik dus geen zin in.' Wat zou jij doen?

Lees verder

Hate crime-wet

Tweede Kamer stemt voor hate crime-wet! De wet maakt het mogelijk om daders van discriminerende criminaliteit zwaarder te bestraffen en gaat nu voor instemming naar de Eerste Kamer.

Lees verder

EU: Verbied conversie therapie

'Dit is een kans voor onze gemeenschap, vrienden, familie en allies om onze stemmen te gebruiken voor de veiligheid en het welzijn van alle LGBTIQA+ burgers in de EU.' Teken ook tegen conversie therapie.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden