TAKE PRIDE in us

Het thema van 2021 is TAKE PRIDE in us: Pride Amsterdam is dit jaar van 31 juli tot en met 8 augustus.

'Helaas is het nog steeds niet gewoon om anders te zijn. Het is nog steeds nodig om te werken aan een inclusieve Nederlandse samenleving. Ik denk dan aan een samenleving waarin je sekse/gender/oriëntatie er niet toe doet en simpelweg een gegeven is', zegt directeur Lucien Spee de Castillo Ruiz van Pride Amsterdam. 'Daarom moet iedereen die anders is dan de hetero-norm, zich uitgenodigd voelen om tijdens Pride Amsterdam op een positieve manier hiervoor aandacht te vragen en zichtbaar te zijn. Met elkaar willen we alle hetero's van Nederland overtuigen om trots op ons te zijn.'

Dit jaar bestaat Pride Amsterdam 25 jaar en dat zou ook gevierd worden met de traditionele straat- en pleinfeesten. Helaas is bekend geworden dat het merendeel van de feesten door COVID-19 niet op de gewenste wijze door kan gaan. Daarom heeft het bestuur van Pride Amsterdam besloten de grote feestelijke viering van het 25-jarig jubileum, net als de botenparade, een jaar door te schuiven. Wel vinden veel kleine activiteiten plaats en zal op zaterdag 7 augustus de Pride Walk plaatsvinden.

Het hele programma vind je op de website van Pride.Amsterdam.  

Wat er nog meer allemaal te doen is deze Pride zomer lees je ook hier en je vind vele upcoming events in onze agenda.

 

Vier jij Pride dit jaar liever vanaf je bank, tuin of balkon? Dat kan, voor de TV of met een laptop op schoot, want er is een hoop te zien. Een greep uit het aanbod:

Tijdens de Pride-week zendt de VPRO de veelgeprezen Britse dramaserie It's a Sin uit. De serie speelt zich af tussen 1981 en 1991 in Londen en volgt een groep vrienden gedurende de aidscrisis in de jaren 80. Lees ook It's a Sin: meesterlijke serie over leven in een aidsepidemie in de VPRO Gids. De serie zie je vanaf maandag 2 augustus elke dag om 22.00 uur op NPO 3

Journalist, schrijver en Pride-ambassadeur Pete Wu deelt vijf LHBTQIA+-tips uit het VPRO-archief. Je vindt ze hier.

 

Ook op NPO Start zie je een groot aanbod LGBTQ+ televisie, van series en films tot documentaires. Het hele aanbod vind je hier.

 

AVROTROS omarmt de Pride en komt daarom op tv én online met een kleurrijke programmering, waarin iedereen zich thuis kan voelen. Bijvoorbeeld met de YouTube-serie Pride Talk (vanaf 2 augustus dagelijks), en de pride special Lieve SPLNTR!.

AVROTROS reikt voor de tweede keer een Pride Award uit aan één bekende en onbekende LHBTI+-held; iemand die dit jaar zijn of haar nek heeft uitgestoken voor de LHBTI+-community. De winnaars van de Pride Awards worden bekendgemaakt in de Pride-special Lieve SPLNTR! die op 7 augustus uitgezonden wordt op NPO 3. Wie dit jaar de genomineerden zijn lees je hier!

 

BNNVARA: De Pride Test

Wat zijn de hoogtepunten uit 25 jaar Pride? Waar bevinden de LHBT-vrije zones zich? Is er sprake van pinkwashing tijdens de Pride? Test je kennis! Ellie Lust, Jurre Geluk en Envy Peru halen de Pride met trots naar de studio. In het panel zitten onder meer Romana Vrede en Loiza Lamers en je kunt thuis meedoen! Maandag 2 augustus, 20.15 uur, NPO 3.

 

KRO-NCRV: Liefde is voor iedereen

'Liefde is voor iedereen, maar dat is helaas nog niet altijd vanzelfsprekend. Daarom zetten we deze week de Westkerk in Amsterdam, hartje Pride, in regenboogkleuren en maken we live radio vanuit de verlichte kerk. En we doen meer, onze programmering staat begin augustus in het teken van de LHBTIQ+-liefde. Met #liefdeisvooriedereen onderstreept KRO-NCRV deze boodschap op socials, online, radio en tv.'

Zo zie je sinds vorige week de YouTube-serie X-Y-SEX. Presentator en influencer Robbert Rodenburg vraagt bekende LHBTIQ+'ers, zoals programmamaker Nicolaas Veul en muzikante Shary-An, om een persoonlijke en unieke seksuele voorlichting te maken: op maat gemaakte voorlichting en inspiratie die zij zelf gemist hebben. Met elke vrijdag een nieuwe aflevering. Hier lees je meer!

In De verwondering praat Annemiek Schrijver met Alexander Noordijk. Als theologiestudent werd hem verteld dat hij een carrière als predikant wel kon vergeten vanwege zijn homoseksualiteit. Toch maakte hij zijn theologiestudie af. Als predikant wil hij jongeren ondersteunen die hetzelfde meemaken als wat hij heeft moeten doorstaan. Waar haalt Alexander Noordijk zijn innerlijke licht vandaan? De verwondering zie je op zondag 1 augustus om 08.30 uur op NPO 2.

De Britse realityserie Genderquake is een sociaal experiment waarin 11 millennials met verschillende genderidentiteiten een week samen onder één dak leven: dinsdag 3 augustus om 23.00 uur op NPO 3.

Wat betekent #loveislove nu eigenlijk? Hoe positief is #loveislove eigenlijk als het gaat om de acceptatie van LHBTIQ+'ers? Want acceptatie gaat immers over zoveel meer dan alleen de (zoetsappige) liefde. Hierover meer in Brandpunt+, woensdag 4 augustus op www.npo3.nl/brandpuntplus.

In Jacobine op 2 een gesprek over het 20-jarig jubileum van de openstelling van het burgerlijk huwelijk voor paren van gelijk geslacht. Wat betekent de openstelling van het huwelijk voor mensen van gelijk geslacht en geeft dit hen erkenning? Hoe ziet de toekomst eruit en is dit huwelijk toch minder vanzelfsprekend dan we denken, 20 jaar na de eerste huwelijksvoltrekking, te zien op zondag 8 augustus om 17.10 uur, NPO 2.

De volledige programmering van KRO-NCRV tijdens Pride vind je hier

 

Films vind je de komende tijd ook veelvuldig. Zo zie je Portrait de la Fille en Feu op zaterdag (NPO 2, 23.50) en op woensdag de klassieker Una Glornata Particolare (1977), op Canvas om 21.20 uur. Op donderdag zie je God's own Country (Francis Lee) om 22.50 op NPO 3 en op vrijdag Una Mujer Fantastica om 0.30 op NPO 2 en de komedie Pride om 23.05 op NPO 3.

 

 

Happy Pride!

*

Blijf op de hoogte!

 

 

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Partner dreigt met breuk

'Mijn huidige partner bekende gisteren dat ze overweegt om de relatie met mij te beëindigen. Het voelde als een donderslag bij heldere hemel. Wat zou jij doen?'

Lees verder

Torch Song

Een excentrieke zangeres bezoekt haar halfbroer en zet zijn leven op zijn kop als ze een onverwachte muze vindt in zijn vriendin. 'Het queerdrama laat zien hoe het vreemde en onbekende ons leven kan opschudden.'

Lees verder

Wat als

Claudia de Breij maakte een voorstelling over aardig zijn en aardig gevonden worden. Over overprikkeld zijn of gewoon eindelijk eens jezelf durven zijn. Over periodieke onthouding, zielige dictators en, wat als...

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden