Transgender in Nederland

Morgen is de officiële opening van de tentoonstelling 'Buitengewone geschiedenis. Transgender in Nederland' op de nieuwe locatie, namelijk de gemeente Oss. De tentoonstelling vertelt het verhaal van de lange weg van uitstoting en vooroordelen naar emancipatie en erkenning.

Zeventig jaar geschiedenis van trans personen komt samen in een visueel rijke tentoonstelling met levensgrote portretfoto's, filminterviews en unieke voorwerpen. Persoonlijke verhalen laten de moed zien, die mensen hebben (gehad). En de manieren waarop zij hun vrijheid hebben bevochten om zichzelf te zijn. Daarbij gaan en gingen zij dwars tegen maatschappelijke beelden en verwachtingen in.

De tentoonstelling zie je tot en met 15 juni in Oss. In de periode dat de tentoonstelling te zien is, organiseert Regenboogstad Oss met Alex Bakker een workshop voor transgender personen. Doel van de workshop is mensen bewust maken van erfgoed en het belang hiervan. Erfgoed hoeft namelijk helemaal niet iets 'ouds' te zijn. Op 17 mei (IDAHOT) organiseert Oss een gesprek met leerlingen, bijgestaan door de theateropleiding van het Koning Willem I College  met het toneelstuk 'Transmissie', meer info vind je op de website van Gemeente Oss.

'Buitengewone Geschiedenis. Transgender in Nederland' is een reizende tentoonstelling van IHLIA LGBTI Heritage. De curator is historicus Alex Bakker. De tentoonstelling was vanaf 2021 al te zien bij IHLIA in Amsterdam, het Vrijheidsmuseum in Groesbeek en Rozet in Arnhem. Na gemeente Oss reist de tentoonstelling verder naar ECI Cultuurfabriek in Roermond, gemeente Zwolle en de TU in Eindhoven.

 

 *

Lees ook:

 

 

Blijf op de hoogte!

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Een zwaluw in de kamer

'Straal uit dat iedereen er mag zijn. Heb aandacht voor diversiteit, reik zo een helpende hand. De ondertitel van mijn boek is niet voor niets Queer-verhalen die je omarmen.' We spreken Eveline van de Putte.

Lees verder

Terug in de kast in Marokko?

'De familie ginder weet niet van mijn lesbische identiteit. Volgens mijn vader is Marokko nog niet ver genoeg met de acceptatie. Ik kan er maar beter over zwijgen, aldus hem. Hier heb ik dus geen zin in.' Wat zou jij doen?

Lees verder

Hate crime-wet

Tweede Kamer stemt voor hate crime-wet! De wet maakt het mogelijk om daders van discriminerende criminaliteit zwaarder te bestraffen en gaat nu voor instemming naar de Eerste Kamer.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden