Oranje Leeuwinnen

Zaterdag begon het Nederlands vrouwenvoetbalelftal het Europees kampioenschap in Engeland. De Oranje Leeuwinnen speelden tegen Zweden en behaalden gelijkspel (1-1).

Meisjes en vrouwen hebben lang gestreden voor een gelijkwaardige behandeling in voetbal, een sport waar mannen lange tijd het voor het zeggen hadden. De sport was in competitieverband in Nederland tot 1971 nog verboden voor vrouwen, zogenaamd om fysieke redenen. Gelukkig is dat nu wel anders, want vrouwenvoetbal wordt steeds populairder.

In het kader van het begin van het EK vrouwenvoetbal zendt Human de documentaireserie Op weg naar de top uit. Documentairemaker Mildred Roethof laat, door middel van verschillende interviews en portretten, de strijd (zowel in het het heden als in het verleden) zien voor een gelijkwaardige behandeling in voetbal. In de documentaire komen onder meer  Daphne Koster, ex-speelster en manager vrouwenvoetbal, voetballers Merel van Dongen en Sherida Spitse en ex-voetballer en tv-analist Leonne Stentler aan het woord. Ook jonge talenten, zoals bijvoorbeeld Bobbie Kind, die erover droomt om te spelen in 'het eerste' van Ajax en geselecteerd te worden voor het nationale elftal, worden geïnterviewd.

De vier afleveringen van de Human- docu zie je op NPO Start.

Hoewel het vrouwenvoetbal al een tijd in opkomst is en steeds meer aandacht krijgt in de media, worden vrouwen nog steeds achtergesteld in de voetbalwereld. In de documentaire zie je hier talloze voorbeelden van. Terwijl topclubs hun jonge (mannelijke) talenten dagelijks per taxi van huis naar topsportschool, naar training en naar huis laten vervoeren, moeten jonge vrouwelijke talenten met de tram. De jongens krijgen de beste trainers en voedingsadviezen, bij de meisjes zijn het vaak de ouders die zich met dit soort zaken bezighouden. NRC: 'Op weg naar de top' laat zien dat de emancipatiestrijd van vrouwen in het voetbal ook echt een strijd ís. [De column lees je hier.]

Ook ex-voetbalster Rocky Hehakaija vertelt in een eerder interview met Zij aan Zij dat ze, in de tijd dat ze het enige meisje op het voetbalveld was, veel vervelende dingen heeft meegemaakt: 'Toen ik bij een vrouwenteam ging spelen, voelde dat als een verademing. Het was ook dezelfde periode dat ik erachter kwam dat ik lesbisch ben. De meeste meiden in dat team waren ook lesbisch, samen zijn wij veel gaan stappen. Het was een fijne coming-out, ik kwam meteen in een community terecht.'

Lees het interview hier.

Rocky kan zelf helaas niet meer voetballen vanwege een blessure. Wel zet ze zich in voor gelijke kansen voor iedereen in de voetbalwereld, maar ook daarbuiten. Zo deed ze vorig jaar mee aan een campagne van de gemeente Amsterdam tegen racisme en discriminatie.

Dit jaar volgt Rocky, namens de KNVB en Volkswagen, de Oranje Leeuwinnen op de voet. Dat doet ze op haar eigen manier en in stijl met de compleet nieuwe, elektrisch aangedreven Volkswagen ID. Buzz, uiteraard in de kleur oranje. Ze doet via de officiële kanalen van de KNVB (de website , YouTube en Instagram) verslag van alle wedstrijden.

De foto (boven) komt uit de Volkswagen campagne: Volkswagen is samen met Volkswagen Bedrijfswagens Duurzame mobiliteitspartner van de KNVB. Samen streven ze naar een CO2-neutrale toekomst. Zo verduurzaamt de KNVB zijn wagenpark onder meer met elektrisch aangedreven ID.-modellen. Hier lees er je meer over.

 

Run Together is het officiële OranjeLeeuwinnen anthem voor dit EK!

 

Na de eerste groepswedstrijd op 9 juli tegen Zweden volgen matches tegen Portugal (13 juli) en Zwitserland (17 juli). Beide wedstrijden kun je bij Bar Buka komen kijken op de beamer en tv scherm! Ga naar onze agenda voor meer informatie. De finale van het EK Women's Euro 2022 vindt plaats op 31 juli in het Wembley-stadion.

 

*

Blik hier terug op het WK damesvoetbal in 2019 en lees meer over vrouwenvoetbal en uit de kast komen in ons interview met de vrouwen van DSS Haarlem:

Blijf op de hoogte!

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Terug in de kast in Marokko?

'De familie ginder weet niet van mijn lesbische identiteit. Volgens mijn vader is Marokko nog niet ver genoeg met de acceptatie. Ik kan er maar beter over zwijgen, aldus hem. Hier heb ik dus geen zin in.' Wat zou jij doen?

Lees verder

Hate crime-wet

Tweede Kamer stemt voor hate crime-wet! De wet maakt het mogelijk om daders van discriminerende criminaliteit zwaarder te bestraffen en gaat nu voor instemming naar de Eerste Kamer.

Lees verder

EU: Verbied conversie therapie

'Dit is een kans voor onze gemeenschap, vrienden, familie en allies om onze stemmen te gebruiken voor de veiligheid en het welzijn van alle LGBTIQA+ burgers in de EU.' Teken ook tegen conversie therapie.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden