Het was voor het eerst 'Lesbian Visibility Day' in 2008, maar waar het precies vandaan komt is niet bekend, zo ontdekte ook After Ellen twee jaar geleden. De tag #LesbianVisibilityDay zet al wel jaren de schijnwerpers op bekende en onbekende lesbische vrouwen op social media: Out & Proud, we zijn er echt! The Advocate maakte er vorig jaar een mooi Twitter-overzichtje van, en als je vandaag zoekt op de tag zul je ongetwijfeld nog veel meer foto's en statements tegenkomen. #outandproud, dus.
Dat rolmodellen belangrijk zijn wisten we, en we hebben er allemaal wel een paar (Toch? Lees ook: Hebben we elkaar nog nodig?). Als nieuwe lesbische BN'er-relaties het voetlicht vinden (denk Georgina Verbaan + Maartje Wortel) valt de pers over elkaar heen en worden de details zo breed mogelijk uitgemeten. Meer dan bij de hetero-variant? Ja, toch wel. Lesbisch zijn is nog steeds best bijzonder, zo blijkt. Maar zoals Georgina en Maartje zelf ook aangeven: We moeten zichtbaar zijn, laten zien dat onze liefde net zo normaal is als heteroliefde. Op Instagram zegt Georgina over het interview in Vogue: 'Als er maar één iemand is die zich na het lezen vrijer voelt om lief te hebben (binnen de grenzen van onze nieuwe anderhalve meter maatschappij) dan is het het mij al waard. Verder is dit natuurlijk een extreem gestileerde en omslachtige manier om van de daken te schreeuwen: Moet je mijn vriendin zien!'
Om je eigen seksuele identiteit te kunnen begrijpen is het belangrijk om voorbeelden te zien, zo zegt ook muzikant Emmy Eve in ons meest recente interview: (omdat er rolmodellen zijn) ..realiseren mensen zich: 'O, deze vrouw valt ook op vrouwen en ze is toch succesvol.' Mijn nieuwe EP is dan ook een dikke middelvinger naar iedereen die denkt dat, wanneer je niet hetero bent, je niks kunt bereiken. Ik ben zelf namelijk openlijk lesbisch, en ik wil met mijn muziek laten zien dat ik trots ben op wie ik ben en wat ik tot nu toe bereikt heb. (lees het interview hier)
Zij aan Zij staat natuurlijk sowieso vol met rolmodellen, want de verhalen van anderen maken dat we ons gesterkt voelen en minder alleen (op de wereld) met onze geaardheid (LHTBI's hebben een verhoogde kans op eenzaamheid, lees hier meer). Als we nou, in plaats van zo'n lesbische zichtbaarheidsdag, elke dag de nadruk leggen op hoe normaal we eigenlijk (allemaal) zijn in plaats van nog eens uit te lichten dat er blijkbaar iets anders met 'ons' aan de hand is, dan heft het probleem zichzelf op. Maar goed, zo simpel ligt het natuurlijk niet. Laten we, voordat we geen coming out dag, GSA's, Lesbian Visibility Days en zelfs Pride's meer nodig hebben, dus maar 'gewoon' zichtbaar onszelf zijn, en als je de behoefte voelt om vandaag extra #outandproud te zijn, zet dan de tag #LesbianVisibilityDay bij je foto op social media zodat we het internet overspoelen met lesbische zichtbaarheid!
Oh, en lees Zij aan Zij! :-)