Hoop, ruzie en verlies

Eind 2018 werd de LHBT-monitor van het Sociaal en Cultureel Planbureau gepubliceerd. Daarin worden verschillende zaken wat betreft de 'leefsituatie' van LHBT-ers onder de loep genomen (lees hier meer). Uit dit onderzoek blijkt onder andere dat middelengebruik onder ons LHBT-personen hoger ligt dan gemiddeld.

'Er (zijn) meerdere verklaringen te geven voor leefstijl verschillen tussen lesbische/homoseksuele, biseksuele en heteroseksuele personen. Een daarvan is dat het hogere middelengebruik samenhangt met minderheidsstress (Hatzenbuehler et al. 2008). Middelengebruik wordt dan gezien als copingmechanisme om met die minderheidsstress om te gaan (Hatzenbuehler et al. 2008; Mason en Lewis 2015; Rosario et al. 2014). Uit studies die daarnaar zijn gedaan, komt naar voren dat LHB-personen vaker een ongezonde leefstijl hebben om negatieve emoties vanwege afwijzing of vanwege het 'in de kast zitten' beter te kunnen hanteren. Daarnaast is het mogelijk dat LHB-personen vanwege minderheidsstress minder goed in staat zijn om een gezonde leefstijl vol te houden (Roberts et al. 2010). Ook worden als verklaring voor verschillen in gezondheidsproblemen tussen LHB's en heteroseksuele personen verschillen in sociale normen genoemd. Dat speelt bij de verschillen in middelengebruik en leefstijl ook een rol. In dat verband wijzen onderzoekers op de sociale normen rondom middelengebruik in de LHB-gemeenschap. Zo wordt bijvoorbeeld door sommige lesbische vrouwen alcohol drinken gezien als onderdeel van het lesbisch zijn en maakt harddrugsgebruik deel uit van de seksuele belevingswereld van sommige homoseksuele mannen (Emslie et al. 2017; Hughes et al. 2016; Prestage et al. 2009). [p. 50 LHBT-monitor 2018]

 

Verslaving in beeld

Een tijdje geleden kregen wij een email van een lezer die zich zorgen maakte over het XTC-gebruik van haar nieuwe vriendin. Eerder bespraken we al drank (-misbruik), lees bijvoorbeeld het Dilemma: Ze drinkt te veel. Een wijntje bij het eten, of zelfs een pilletje tijdens het stappen: recreatief middelengebruik doen we in allerlei vormen en maten. Maar wat als je niet zonder kunt? Zij aan Zij brengt in deze serie verslaving in beeld: Verschillende vrouwen doen openhartig hun verhaal.

Lees ook:

Verslaafd aan wiet  |  Verslaafd aan eten | Verslaafd aan alcohol | Verslaafd aan schoonmaken | Verslaafd aan roken

 

'Mijn huis en mijn auto ben ik kwijt. De auto heb ik vorig jaar verkocht, de opbrengt heb ik ingezet. Het huis… Ik kon de huur niet meer betalen, ik zit tot mijn nek in de schulden.' Dorine is 31 en ze woont sinds kort weer bij haar moeder. 'Dat vindt zij heel fijn, nu met covid en mijn moeder denkt ook echt ze me kan helpen. Ik denk dat niet, maar ik weet niet zeker of ik er al aan toe ben om grotere stappen te zetten om van mijn gokverslaving af te komen. Ze zeggen weleens: Als je op 'rock bottom' bent, echt geen kant meer op kunt, dat je dan pas de kracht vindt om je verslaving de baas te worden. Nu ik bij mijn moeder woon, heb ik een dak boven mijn hoofd en te eten, dus eigenlijk is dat een hele slechte situatie, verslavingsgewijs. Ik kan gewoon doorgaan. De consequenties zijn niet zo beangstigend.'

In Nederland zijn er zo'n 80.000 mensen verslaafd aan gokken. De DSM V spreekt van een 'gokstoornis' (lees hier de criteria) en in het kort en algemeen kun je zeggen dat je verslaafd bent als je 1. Niet zonder kunt, 2. Geen controle hebt over je gebruik of gedrag, 3. Steeds meer nodig hebt om hetzelfde effect te bereiken en/of 4. In de stress schiet bij denken aan niet gebruiken of stoppen.

De maat was vol

'Naast de materiële zaken ben ik ook mijn vriendin verloren. Ze trok het niet meer dat ik poker belangrijker vond dan haar, en ze zag het niet zitten om toe te kijken hoe ik mezelf de vernieling in hielp, is wat ze zei. De bom ontplofte net nadat ik mijn auto had verkocht, de opbrengt had ingezet en verloren. Ik baalde zo. Ik vroeg haar of ik wat geld kon

Lees meer

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

EU: Verbied conversie therapie

'Dit is een kans voor onze gemeenschap, vrienden, familie en allies om onze stemmen te gebruiken voor de veiligheid en het welzijn van alle LGBTIQA+ burgers in de EU.' Teken ook tegen conversie therapie.

Lees verder

De Meidenmethode

'Hoe je verdomme eindelijk van jezelf gaat houden.' In haar debuut deelt Lotte van Eijk dingen waarvan ze zou willen dat iemand ze aan haar had verteld, op deze manier.

Lees verder

Queer kijktips

Of je nu zin hebt in hartverwarmende kerstromances, prikkelende komedies, of meeslepende coming-of-age verhalen, wij hebben een lijstje gemaakt van oude en nieuwe queer films en series om deze winter te streamen.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden